Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Καταργούνται σχολεία, γραφεία Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις

Καταργούνται σχολεία, γραφεία Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις

Ριζικές ανατροπές στην «πυραμίδα της εκπαίδευσης» φέρνει νέος νόμος για την απλούστευση της οργανωτικής δομής των σχολείων, που έρχεται τον Ιανουάριο στη Bουλή. Η πρωθυπουργική εντολή για «Καλλικράτη στις δημόσιες υπηρεσίες» οδηγεί στο κλείσιμο των Γραφείων Εκπαίδευσης, στην κατάργηση δεκάδων ολιγοθέσιων σχολείων, στη συγχώνευση Οργανισμών του Υπ. Παιδείας, στη δραστική μείωση των διευθύνσεων της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου καθώς και στην πλήρη ανακατανομή του προσωπικού. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Eθνους της Κυριακής»:

1. Καταργούνται τα 295 Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Εκπαίδευσης κι ενοποιούνται σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο οι περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σε κάθε περιφέρεια.
Καταργούνται σχολεία, γραφεία Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις
2. Συγχωνεύονται ή καταργούνται περισσότερα από 300 ολιγοθέσια σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας.
3. Κόβονται στις μισές οι γενικές διευθύνσεις του υπ. Παιδείας, κι από τις 40 που λειτουργούν θα μείνουν 20.
4. Συγχωνεύονται ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ) και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Eρευνας (ΚΕΕ) με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών παιδείας βασίζεται στα συμπεράσματα μελέτης του Ιδρύματος Τσάτσου, που παραγγέλθηκε από το ΥΠΕΠΘ. Σε αυτή κρίνεται αναγκαίος και άμεσος ο «Καλλικράτης» στη διοίκηση, στα σχολεία και στο ίδιο το υπουργείο με τους αναρίθμητους Οργανισμούς του. Δεκάδες εκπαιδευτικοί θα βρεθούν σε άλλο πόστο ή και στο σπίτι τους τη χρονιά που έρχεται.
Κλονίζεται συθέμελα ύστερα από 30 χρόνια που υφίσταται ως έχει το οικοδόμημα της διοίκησης των........ σχολείων, σπρώχνονται στη συνταξιοδότηση δεκάδες διευθυντές των Γραφείων Εκπαίδευσης των οποίων οι θητείες λήγουν οσονούπω, ενώ επιστρέφουν στα σχολεία τους όλοι οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές που ήταν αποσπασμένοι σε αυτά.
Η ηγεσία του υπουργείου φέρεται αποφασισμένη να «συμμαζέψει» τη διοικητική πυραμίδα. Γι' αυτό και προχωρά στην κατάργηση μιας ολόκληρης διοικητικής βαθμίδας, που θα της αποφέρει τεράστια εξοικονόμηση χρήματος από ενοίκια κτιρίων, μισθούς, λειτουργικά έξοδα κ.ά. Ηδη σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, ενημερώθηκαν για την ανάγκη εξορθολογισμού της διοίκησης οι περιφερειακοί διευθυντές από τους οποίους ζητήθηκαν προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του νέου συστήματος.
ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Από τους 40 διευθυντές θα μείνουν οι μισοί

Χάνουν τις θέσεις τους τουλάχιστον 20 διευθυντές του υπουργείου Παιδείας, αφού οι 40 γενικές διευθύνσεις μειώνονται στις μισές. Μελετώνται ήδη εσωτερικές μετακινήσεις και ανακατανομή του προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες των διευθύνσεων. Το μεγάλο πρόβλημα του υπουργείου Παιδείας, όπως και σχεδόν όλης της δημόσιας διοίκησης, είναι η μη εξειδίκευση των υπαλλήλων, η έλλειψη υπαλλήλων ΠΕ Εκπαίδευσης καθώς και η έλλειψη επιμόρφωσης πάνω στα νέα δεδομένα διοίκησης των γραφείων.
Χαρακτηριστικά μας αναφέρουν ότι από τους 545 διοικητικούς υπαλλήλους του ΥΠΕΠΘ είναι ζήτημα εάν γνωρίζουν τον χειρισμό του Η/Υ οι 45!
Στο υπ. Παιδείας υπηρετούν 442 μόνιμοι υπάλληλοι, 545 διοικητικοί, 707 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί αυξημένων προσόντων και 100 αορίστου χρόνου (ειδική κατηγορία).
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέφτουν «τίτλοι τέλους» για ολιγοθέσια της περιφέρειας

Η συγχώνευση των σχολείων θα γίνει με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια, σύμφωνα με την ηγεσία του υπ. Παιδείας. Η κατασκευή νέων δρόμων, όπως για παράδειγμα, η Εγνατία, ή η Ολυμπία οδός που κατασκευάζεται, δημιουργούν νέα δεδομένα, κι εκεί που κάποιες ορεινές περιοχές ήταν απομονωμένες, τώρα έρχονται πιο κοντά σε μεγάλες πόλεις και κεφαλοχώρια. Οπου λοιπόν η πρόσβαση για τους μαθητές σε σχολεία μεγάλων χωριών καθίσταται καλύτερη, εκεί θα υπάρξει και κατάργηση του μικρού κι απομονωμένου σχολείου.
Περίπου 2.000 είναι τα ολιγοθέσια σχολεία σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα των οποίων όμως βρίσκονται διάσπαρτα στο Αιγαίο και στα μικρονήσια. Ακριβώς πριν από 10 χρόνια ήταν 2.963, ενώ στη δεκαετία του ΄60, έφθαναν τα 8.956, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για τα λειτουργικά προβλήματα των μικρών σχολείων, ο κ Χρήστος Σαΐτης, επικ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο ίδιος, αναλύοντας τον προβληματισμό περί της κατάργησης αυτών των μικρών σχολείων, αναφέρει:
«Τα ολιγοθέσια και περισσότερο τα μονοθέσια κοστίζουν περισσότερο στο κράτος, αφού τα συνολικά έξοδα λειτουργίας τους (συντήρηση κτιρίων, αναλώσιμα υλικά, μισθοί δασκάλων) κατανέμονται σε λιγότερους μαθητές. Τα ολιγοθέσια μπορούν να χαρακτηρισθούν ως αντιοικονομικοί και αναποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί, αφού το υψηλό κόστος λειτουργίας τους παρέχει χαμηλό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Με αυτή την έννοια, τα «ατροφικά» κυρίως σχολεία με 5-12 μαθητές, είναι πανάκριβοι δημόσιοι οργανισμοί».
Αετός Χαλκιδικής

ΔΤ της παράταξης ΚΟΙΝΩΝΙΑ σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2010
Αρ. Πρωτ. 20101129-15
Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, γίναμε και πάλι μάρτυρες της αυθαίρετης ερμηνείας των αποτελεσμάτων από τους πολιτικάντηδες του τόπου. Όλοι είναι κερδισμένοι για άλλη μια φορά, μετά τις κατά το δοκούν ερμηνείες και απλουστεύσεις.
Μια ειλικρινής και έντιμη ανάγνωση των αποτελεσμάτων δείχνει την πλήρη απόρριψη του πολιτικού σκηνικού της πατρίδας μας από τους αγανακτισμένους και απογοητευμένους πολίτες. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πλέον ότι τα μύρια κακά που τους έχουν βρει τα τελευταία χρόνια αλλά και το «μνημόνιο», είναι η συνεισφορά του φαύλου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος στη χώρα μας.
Έτσι η αποχή ξεπέρασε το 60% φτάνοντας σε ύψη ρεκόρ, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, όπου κυριαρχεί η ανωνυμία. Αναλογιστείτε απλά ότι οι νέοι δήμαρχοι Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης εξελέγησαν στο β’ γύρο με ποσοστά περίπου 12%, 12,9% και 18,75% αντίστοιχα επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Στους τρεις δηλαδή μεγαλύτερους δήμους της χώρας, εξελέγησαν δήμαρχοι ισχνότατης μειοψηφίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις αποφάσεις που αφορούν όλους τους δημότες τους.
Είναι πλέον πασιφανές ότι ο Ελληνικός λαός πρέπει να συμμετέχει στις εκλογές. Διαφορετικά θα συνεχίζει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα διάλυσης της πατρίδας μας, ακόμα και με την ελάχιστη συμμετοχή του λαού, την οποίαν οι κρατούντες θέλουν και επιδιώκουν για να μπορούν να έχουν τον έλεγχο, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις τους.
Όμως υπάρχει ελπίδα και αυτό φάνηκε στις εκλογές για τον δήμο της Αθήνας, όπου η «Κοινωνία των Αθηνών» είχε μια αξιοπρεπή παρουσία, πολεμώντας με λιανοντούφεκα εναντίον των πυρηνικών όπλων της χειραγώγησης και παραπληροφόρησης του λαού, όπως η τηλεόραση.
Αρκεί ο λαός μας να ενημερωθεί και να συμμετέχει στις εκλογικές αναμετρήσεις, επιλέγοντας ανθρώπους με ήθος και αξιοπρέπεια, με αρχές και αξίες, έξω από το κομματικό κατεστημένο, για να διακονήσουν την πατρίδα μας.

Γραφείο Τύπου
Πολιτικής Παράταξης ΚΟΙΝΩΝΙΑ


--
ΚΟΙΝΩΝΙΑ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
http://www.koinwnia.com
e-mail: koinwnia@koinwnia.com

Γραφεία Αθηνών
Διεύθυνση: Ιπποκράτους 121-123
Τ.Κ. 114 72 - Αθήνα
Τηλ: 210 36 37 442
Φαξ: 210 36 37 012

Γραφεία Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Αριστοτέλους 24
Τ.Κ. 546 23 - Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310272903

Γραφεία Άμφισσας
Διεύθυνση: Θόαντος & Ι.Σ.Γάτου
Τ.Κ.: 331 00 - Άμφισσα
Τηλ:     2265029900

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΠΩΣ ΔΙΑΛΥΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ

 Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
Στο αντικείμενο τού θέματος έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια (περίπου 8) αρκετή εμπειρία που κατα την γνώμη μου συνοψίζεται στα εξής βασικά. Έτσι αν έχεις πολλά λεφτά και θέλεις να διαλύσεις μία χώρα προχωρείς ως εξής:

1. Διαλύεις την μέση παιδεία εισάγοντας τον κομματικό συνδικαλισμό στα σχολεία. Δεκαπενταμελή στα γυμνάσια –λύκεια, κτλ. Έτσι οι μαθητές από «μαθητές» γίνονται «ώριμοι» δημοκρατικοί πολίτες που συνδιοικούν (μάλλον διοικούν) μέσω τών κομμάτων τους τα σχολεία. Αποτέλεσμα, τέλεια διάλυση, έλλειψη πειθαρχίας, έλλειψη μάθησης, έλλειψη σεβασμού τών δασκάλων τους, κτλ.
Συνέπεια τούτου είναι επίσης και το «ιερό δικαίωμα» τών καταλήψεων, που εκτός από την διάλυση τής παιδείας αφήνει σχεδόν πάντα πίσω του βανδαλισμούς και καταστροφές. Έτσι ένα αχαρακτήριστο κράτος (κυβέρνηση, εισαγγελείς, δημοτικοί άρχοντες, κτλ) για ένα δήθεν πολιτικό κόστος, ανέχεται π.χ. 5 έως 6 ανώριμα παιδιά με ένα λουκέτο να εμποδίζουν την λειτουργία τού σχολείου και την μάθηση.

2.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η Αργεντινή δεν ήταν τίποτε. Εσάς θα σας εξαφανίσουν…,του Mark Weisbrot

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ. ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΟΤΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΤΗΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ: ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ "ΕΛΛΗΝΑΡΑ", ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΠΟΝΗΡΗ ΣΚΕΨΗ ΟΤΙ "ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΩ ΚΑΘΑΡΗ". Ε. ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ! ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΗ. ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ.


http://www.alfavita.gr/artro.php?id=15486


Η Αργεντινή δεν ήταν τίποτε. Εσάς θα σας εξαφανίσουν…,του Mark Weisbrot

26/11/2010 - 17:07

Ένα άρθρο γραμμένο από τον Δρα Mark Weisbrot, διακεκριμένου οικονομολόγου (Washington D.C.) που έζησε τα γεγονότα της Αργεντινής από κοντα


Ερώτηση: Στην Ελλάδα κύριε καθηγητά, δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι έγινε στην Αργεντινή με το ΔΝΤ. Το μόνο που θυμάμαι (και μʼ έχει σημαδέψει), είναι ένα πλάνο από κάπου ψηλά, που έδειχνε μία «αδέσποτη» αγελάδα να τρέχει και κόσμο, πολύ κόσμο, να την κομματιάζει ενώ ήταν ζωντανή(!) όπως έλεγε ο σπίκερ, για να εξασφαλίσει κρέας.

Απάντηση: Ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι επί ένα μήνα κάθε ημέρα συνέχεια να βγαίνετε σύσσωμοι και ενωμένοι 8 εκατομμύρια άνθρωποι, μιλάω για τους ενήλικες, στους δρόμους μέχρι να ανασταλούν όλες μα όλες οι καθημερινές λειτουργίες. Μόνο κατʼ αυτόν τον τρόπο θα εκβιαστεί η Ε.Ε. αρκετά ώστε να δώσει χρήματα και άτοκα μάλιστα, τα οποία και διαθέτει. Δεν είστε ξέμπαρκοι, για όνομα του Θεού, ενώ η Αργεντινή ήταν εντελώς μόνη και απροστάτευτη.

Η Ε.Ε. δεν επιθυμεί κάτι αντίστοιχο, μα πρέπει να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση πλέον από κάτω προς τα πάνω και όχι αντιστρόφως. Η μόνη σωτηρία πλέον είναι να εξαναγκάσετε τη Γερμανία να πληρώσει τα 74 δις. που χρωστάει στην Ελλάδα για την περίοδο 1939-1945. Μάλιστα ακούγεται ταυτόχρονα σε πολλούς κύκλους στη Γενεύη όπου ζω, ότι η Ελβετία θα δώσει ως δώρο στην Ελλάδα, δίχως απαίτηση επιστροφής, 100 δις, ώστε να μην οδηγηθεί ευρωπαϊκή χώρα, με τέτοιες τραγικές συνέπειες, στο στόμα του λιονταριού.
Πιστέψτε με, στην Ουγγαρία ήταν πιο ομαλά τα πράγματα, στην Ελλάδα προετοιμάζεται το έδαφος για μαζική καταστροφή όλου του κοινωνικού ιστού με τραγικές συνέπειες, όπου το μηνιαίο εισόδημα ακόμα και στις ιδιωτικές εταιρίες θα μειωθεί από 1000 ευρώ φερʼ ειπείν, στα 250 ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα επιτρέπουν την ανάληψη πλαφόν των 100 ευρώ ανά ημερολογιακού μήνα.

Η Κυβέρνησή που τώρα σας κυβερνάει, προσφέρουν τα κλειδιά στους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. για να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Αργεντινή. Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απαιτήσει ο Ελληνικός λαός και με τη βία όπου κρίνει, την προσέλευση όλων των υπευθύνων που έκλεψαν τον Έλληνα φορολογούμενο στην δικαιοσύνη, και ξέρουνε όλοι στην Ελλάδα ποιοι είναι αυτοί, και την εκδίκαση των προηγούμενων δυο κυβερνήσεων της Ελλάδος, με τελικό σκοπό την ισόβια φυλάκισή τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει ο κάθε πολίτης της Ελλάδος να διασφαλίσει την αλλαγή πορείας της τωρινής Κυβέρνησης, η οποία προμελετημένα και εσκεμμένα προδίδει τον Ελληνικό λαό με την επιθυμία την πλήρης υποταγή του καθώς και την εξαθλίωσή του οδηγώντας τον προς το Δ.Ν.Τ. Το να έχει αναλάβει το Δ..Ν.Τ. μια χώρα σημαίνει την εφόρου ζωής σχεδόν ομηρία της στο χρέος. Στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το χρέος ισούται με χρήμα και άρα κέρδος για τους ανθρώπους, που όχι μόνον έχουν δημιουργήσει την οικονομική κρίση, αλλά και τους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. που καιροφυλακτούν να αναλάβουν άμεσα την δράση της εξαθλίωσης στην Ελλάδα.

Αυτά δεν είναι τα λόγια κάποιου θεοσεβούμενου ή ανθρωπιστή, αλλά ούτε και αυτά ενός ξεπεσμένου ή ξεχασμένου κομμουνιστή ή ρομαντικού αριστερού. Είναι τα λόγια ενός τεχνοκράτη, που έζησε την καταστροφή μίας περήφανης χώρας. Ενός περήφανου λαού με μία προδοτική κυβέρνηση που προετοίμασε καλά το κλίμα για να εκχωρήσει την Εθνική της κυριαρχία στη μεγαλύτερη μάστιγα του πλανήτη.

Στην Αργεντινή με το που έλαβε δράση το Δ.Ν.Τ., ο κόσμος βγήκε με τσεκούρια, χαντζάρες και πριόνια στους δρόμους και εισέβαλαν σε τράπεζες, στα Μ.Μ.Ε. και σε κυβερνητικά κτίρια, σφάζοντας και αποκεφαλίζοντας στην κυριολεξία τραπεζικούς υπαλλήλους, διευθυντές, δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι στην κορυφή της διαφθοράς και της απάτης, καθώς και στελέχη και μέλη βιομηχανιών, της Κυβέρνησης, Κυβερνητικούς Εκπροσώπους και συγκεκριμένα μέλη της Κυβέρνησης του αντίστοιχου Υπουργείου Οικονομικών.

Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000, αλλά φυσικά ο αριθμός που ανακοίνωναν τα Μ.Μ.Ε. της χώρας και με την διαταγή του Δ.Ν.Τ. ήταν κατά πολύ λιγότερος και συγκεκριμένα είχανε αναφέρει μόνον 27 θανάτους.

Έφτιαξαν πόλεις, μέσα στις πόλεις. Τις ονόμασαν villas miserias, πόλεις της μιζέριας. Εκεί πότιζαν τον κόσμο κοκαΐνη, επεξεργασμένη με χλωρίνη και ασβέστη και άλλα ναρκωτικά της μιας δόσης, που παρουσιάστηκαν εν αφθονία άξαφνα, όταν ο εφιάλτης είχε αρχίσει. Ήταν περήφανος λαός οι Αργεντίνοι, όπως και οι Έλληνες και δεν είδα μάνες στην Αργεντινή να πουλάνε τα παιδιά τους, όπως γίνεται στο L.A. από το 1960. Είδα όμως ανθρώπους να χάνουν τα πάντα και στο τέλος τη ζωή τους, όταν δεν υπήρχε τίποτα να δώσουν, όσα δεν πήραν οι τράπεζες τα πήραν οι έμποροι. Ο κόσμος έπρεπε να αποχαυνωθεί, να μην αντιστέκεται. Να πεθαίνει με τη μιζέρια του. Γιʼ αυτό έβγαλαν έτσι αυτές τις ψευτοπόλεις. Έπνιγαν εκεί την οργή και την δυστυχία τους.

Γι αυτό και εξάλλου η προ-μελετημένη υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και η μαζική προώθηση και πώληση των ναρκωτικών, μέχρι όπως μαρτυρείται και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από ανθρώπους που έχουν και είχαν ανέκαθεν στενές επαφές με την ζούγκλα των ιδιωτικών καναλιών, κυβερνητικά στελέχη, πολιτικούς, μεγαλοδικηγόρους, βιομήχανους και ανθρώπους γενικότερα που εξυπηρετούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Ημερησίως στο κέντρο της Αθήνας πεθαίνουν περίπου 140 άνθρωποι, κυρίως μετανάστες από ναρκωτικά νοθευμένα.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο εύκολα σώπαιναν όλοι οι ενοχλητικοί.
Στην Αργεντινή του τότε, όπως και στην Ελλάδα του τώρα, όλα τα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν την «ανάγκη της βοήθειας».

Στην αρχή τους έλεγαν ότι το κράτος θα πτώχευε και ο κόσμος έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει για επιτυχία την είσοδο του ΔΝΤ. Δεν φανταζόντουσαν τι θα ακολουθήσει. Τι ειρωνεία και αυτή. Τους έπεισαν με τον φόβο της πτώχευσης και εντέλει η σωτηρία ήρθε μόνο με την πτώχευση!!!

Είχαν όλοι την εντύπωση ότι σώσαμε τη χώρα που ήταν ανίκανη και με διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Ήταν απίστευτο τι μετέδιδαν οι ανταποκριτές, όταν εμείς βλέπαμε την αλήθεια με τα μάτια μας σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά. Πρέπει εσείς στην Ελλάδα να ξυπνήσετε τώρα προτού να είναι αργά, πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να αποφύγετε το Δ.Ν.Τ.

Ήδη οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου 17-18 Απριλίου 2010 στη χώρα σας, απειλούν για μαζικές απολύσεις περί των 350.000 εργαζομένων και εσείς ακόμα κοιμάστε όρθιοι, αντί να έχετε αποκλείσει τη Βουλή σας με την απειλή μαζικής βίας. Σας κοροϊδεύουν, λεφτά και μάλιστα πάρα πολλά υπάρχουν.
Για το Δ.Ν.Τ. είχαν την εντύπωση ότι οι Αργεντινοί μας θεωρούν σωτήρες.

Ποτέ δεν προέβαλλαν τίποτα από την πραγματικότητα. Μόνο κάτι ρεπορτάζ γραμμένα στις αρχές, με κόσμο να κάνει δηλώσεις κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι τους οδήγησαν στην πείνα, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ που θα τους έσωνε. Ακόμα και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες. Τις προέβαλλαν σαν κομμουνιστές ή αριστερά κομμουνιστικά κόμματα που αντιδρούσαν. Εγώ έβλεπα στο Μπουένος Άιρες την λεωφόρο γεμάτη από εξαγριωμένους να ουρλιάζουν «θέλουμε τη χώρα μας πίσω»! Θέλουμε τα δολάρια μας πίσω!
Οι τηλεοράσεις έδειχναν μερικές δεκάδες κομμουνιστές με κόκκινες σημαίες που διαμαρτύρονταν. Στην πραγματικότητα ο κόσμος ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Ίσως εκατομμύρια. Τους έβλεπα, έβγαιναν από τα σπίτια τους και ενώνονταν με τις πορείες. δεν υπήρχε συντονισμός. Ότι Αμερικάνικη επιχείρηση υπήρχε, έκλεινε και την φύλαγαν πάνοπλοι αστυνομικοί.

Δεν κυκλοφορούσαμε βέβαια τότε. Μετά από κάποιες συγκεντρώσεις θυμάμαι έβγαινα από το ξενοδοχείο και έβλεπα τόσες πέτρες κάτω, που νόμιζα ότι γκρεμίστηκε κάποιο κτίριο. Μεγάλη οργή.
Έβλεπες ανθρώπους αποφασισμένους για όλα. Άνθρωποι που δεν έμοιαζαν πλιατσικολόγοι. Ακόμα και μεσήλικες, σίγουρα πολλοί είχαν οικογένειες. μου έκανε εντύπωση. Έβγαιναν και συγκρούονταν με ότι έβρισκαν. Ξύλα, πέτρες. Από την άλλη η αστυνομία ήταν πάνοπλη, με αντλίες, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα. Ήταν αδύνατον να τους συγκρατήσουν. Είχες να κάνεις με ανθρώπους που τους πήρες το σπίτι τους και το χαμόγελο τους. Όχι, ούτε μια στιγμή δεν τους χαρακτήρισα «τρομοκράτες». Θα ήταν άδικο. Φαντάσου να υπηρετείς το Law and Order και να μη μπορείς να κρύψεις την συμπάθεια σου για αυτούς που ίσως από τις τηλεοράσεις θα τους χαρακτήριζες αλλιώς. Ήθελαν τη χώρα τους πίσω. Έβγαιναν με Αργεντίνικες σημαίες και απαιτούσαν να φύγουμε.

Στην Ελλάδα συμβαίνει και το εξής: τα πετρέλαια στο Αιγαίο επιθυμούν να τα εκμεταλλευτούν πλήρως και μόνο οι Γερμανοί, ώστε κατʼ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους και επιτέλους να βγούνε νικητές από έναν παγκόσμιο πόλεμο έχοντας ήδη δημιουργήσει 2 και χάνοντάς τους. Τον 3ο αυτόν, μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως οικονομικό πόλεμο.

Αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι η Ευρώπη και η Ε.Ε. δεν φαίνονται γενικότερα να ενδιαφέρονται να σώσουν το ευρώ τους διότι αν διπλώσει η Ελλάδα, το ευρώ θα είναι εντελώς άχρηστο στις διεθνές αγορές και σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, το ευρώ θα καταρρεύσει βυθίζοντας σε τύπου Αργεντίνικης κρίσης όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Γιατί δεν βοηθούν και γιατί έχουν αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της ακόμα και προς το παρόν ουδείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση.

Ένα είναι σίγουρο, ότι σε μια εβδομάδα από σήμερα η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια αν επιτρέψετε στην Κυβέρνησή σας και στα Μ.Μ.Ε. να συνεχίσουν να καθορίζουν εσκεμμένα την πορεία σας προς την κόλαση του Δάντη.

Σήμερα, όμως, συγκλίνουν, εκ των πραγμάτων, τα συμφέροντα του Αμερικανού Προέδρου, Ομπάμα, και του γ. Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν, σε μια εμπλοκή του ΔΝΤ, με την Ελλάδα, με την νέα όμως αποκατεστημένη μορφή του, που σαν θεωρητική αρματωσιά και πρακτική θα ανατρέπει τη σημερινή εικόνα και θα πλησιάζει στην ειδυλλιακή παραδοσιακή πρακτική του, του Φίλου των Εθνών!

Ο μεν πρ. Ομπάμα γιατί θέλει νέο κύρος στο εγχείρημά του για επιβολή κρατικού ελέγχου στο διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, του οποίου έχασε τον α΄γύρο. Και ο κ. Ντ. Στρος Καν του ΔΝΤ θα επιθυμούσε σφόδρα ένα έπαθλο 10 εκατομμυρίων ικανοποιημένων από τους παραδείσιους σχεδόν όρους παρέμβασης ενός νέου ΔΝΤ Ελλήνων.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ψήφισες Μπουτάρη; Θα γίνει η Σαλόνικα των τούρκων το καμάρι!

Όταν σε επαινούν οι "άσπονδοι φίλοι σου" και γείτονες, ψάξου κάτι δεν πάει καλά...

Και εδώ κολλάει το πολύ εύστοχο σχόλιο που διάβασα σε κάποια ανάρτηση σχετική με τη δήλωση Μπουτάρη περί "εισροής συναλλάγματος από τους τούρκους και ισραηλινούς προσκυνητές των μνημείων" που σχεδιάζει να κατασκευάσει: Εάν ο Μπουτάρης ήταν Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ θα έφτιαχνε μνημείο για τον Χίτλερ για να προσελκύσει ναζιστές προσκυνητές????????

Greek mayor to build Turkish memorial in Thessaloniki

Daily News
Font Size: Larger|Smaller
Yiannis Boutaris. AP photo

Yiannis Boutaris. AP photo
The mayor-elect of Thessaloniki, Greece’s second-largest city, on Friday announced plans to build a monument to the movement headed by Mustafa Kemal Atatürk.
Yiannis Boutaris, the city’s first Socialist-backed mayor in 24 years, said he intended to build the monument on a square associated with the Young Turks, the movement that created the Turkish Republic in the early 20th century.
“Freedom Square took its name from Kemal Atatürk; this is where the Young Turk revolution began,” Boutaris told daily Eleftherotypia.
Atatürk was born in Thessaloniki, which until 1912 was part of the Ottoman Empire. The city had a large Jewish and Turkish population at the time but vestiges of their presence have all but disappeared since.
“You can’t deny history, these people lived here,” Boutaris said, adding that he also intended to build a memorial to the city’s Jewish martyrs on the square. Most of Thessaloniki’s Jewish residents, some 50,000 people, were removed to concentration camps and perished when Greece was conquered by Nazi Germany in World War II.
“We would like Turks and Jews to come to the city in a pilgrimage to their family heritage, in the same way as we go to Constantinople,” said Boutaris, using the Greek name for Istanbul, the former capital of the Byzantine Empire.
A 68-year-old wine producer and ecologist, Boutaris will formally assume his duties Jan. 1 after his election this month. Greece and Turkey have been rivals for centuries, fighting several wars and nearly coming to blows in 1996. Relations have since improved but remain strained over territorial and airspace disputes in the Aegean Sea.

Η οικογενειοκρατία, τα ελληνικά ΑΕΙ και η υποκρισία του κ. Πανάρετου

20/11/2010 - 13:44

Αναδημοσίευση από http://www.insideinfo.gr/article/2899/e-oikogeneiokratia-ta-ellenika-aei-kai-e-upokrisia-tou-k-panaretou, Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 
Ο υφυπουργός κ. Γ. Πανάρετος, τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι προτάσεις του και μια αθηναϊκή ιστορία που δεν πρέπει να ξεχνάμε και όλοι πρέπει να γνωρίζουμε.
Η οικογενειοκρατία, τα ελληνικά ΑΕΙ και η υποκρισία του κ. Πανάρετου
Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος με έγγραφό του που έστειλε αργά την Παρασκευή στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου της Αθήνας προτείνει την κατάργηση του Τμήματος της Κοινωνικής Θεολογίας και την απαλειφή του από το μηχανογραφικό των Πανελληνίων Eξετάσεων λόγω οικογενειοκρατίας.
Ο υφυπουργός στο έγγραφό του επισημαίνει ότι το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ άλλοτε στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων.
Επίσης πριν από μερικές ημέρες ο κ. Πανάρετος πήρε την απόφαση να ακυρώσει την εκλογή ενός λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γιατί πρόεδρος του εκλεκτορικού σώματος που τον εξέλεξε ήταν ο πατέρας του.
Ως εδώ καλά και άγια και μακάρι όλοι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί να είχαν την ίδια συμπεριφορά με τον κ. Πανάρετο στα υπουργεία τους.
Τζέκυλ και Χάιντ όμως φαίνεται ότι μας προέκυψε ο κ. υφυπουργός. Ας του θυμίσουμε λοιπόν μια παλιά ιστορία.
Πριν από πολλά χρόνια, κάπου είκοσι, όταν τα ελληνικά πανεπιστήμια ζούσαν την ηρωική μεταπολιτευτική τους εποχή ένας επιστήμονας, κολλητός φίλος εξέχοντος πολιτικού ανδρός εξελέγη καθηγητής σε αναπτυσσόμενο τμήμα αθηναϊκού Πανεπιστημίου, πρόεδρος του οποίου ήταν η σύζυγός του. Μάλιστα μετά την εκλογή του και επί 15 περίπου συναπτά έτη εναλλάσονταν μαζί της στην προεδρία του τμήματος.
Οταν πέρασαν τα χρόνια και ο εκπαιδευτικών θεμάτων σύμβουλος και επιστήθιος φίλος του εξέχοντος εκείνου πολιτικού ανδρός βρέθηκε στο υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε εκστρατεία κατά όσων μπήκαν στα πανεπιστήμια με τις πλάτες κάποιου συγγενή τους. Μόνο που η έρευνα περιορίζεται στα 15 τελευταία χρόνια και όχι στα 20 ή στα 30 ή στα 40.
Τα ονόματα φαντάζομαι ότι τα καταλάβατε. Ο καθηγητής είναι ο κ. Πανάρετος, η πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η σύζυγός του, εξέχων πολιτικός άνδρας είναι ο νυν πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και όλοι οι άλλοι είναι ο λαός που χάβει μίγες με το υποκριτικό ταλέντο και την ανείπωτη υποκρισία του κ. υφυπουργού.
Αλλά βέβαια πως θα ήταν σε αυτή την κατάσταση τα πανεπιστήμιά μας χαμένα κάπου στο βάθος της παγκόσμιας κατάταξης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αν δεν είχαμε κατεξοχήν τέτοια φαινόμενα και τέτοιου είδους ακαδημαϊκούς δασκάλους που υποτίθεται προσφέρουν γνώση στα παιδιά μας.
Αραγε στην ιατρική του Πανεπιστημίου της Αθήνας θα ψάξει ο κ. Πανάρετος ή εκεί υπάρχει άβατο για τους ιθύνοντες του υπουργείου Παιδείας;

Απογραφή - «φακέλωμα» για 80.000 εκπαιδευτικούς

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Απογραφή - φακέλωμα για 80.000 εκπαιδευτικούς φέρνει η ένταξή τους στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, απ’ όπου και θα καταβάλλονται οι αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Εν όψει της ένταξης των εκπαιδευτικών στην ενιαία αρχή πληρωμών ξεκινά νέα απογραφή τους και σε αυτή θα πρέπει να συμπληρώσουν περίπου 100 "πεδία και κωδικούς" ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τη θέση τους, το βαθμό τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, ακόμη και για τα δάνεια που ενδεχομένως έχουν σε τράπεζες!
Ειδικά στο θέμα των δανείων οι εκπαιδευτικοί που θα πρέπει να έχουν υποβάλλει το απογραφικό δελτίο μέχρι τις 25 Νοεμβρίου στις αρμόδιες Διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους ζητείται να αναγράψουν (σελ. 7-9 του απογραφικού...... σημειώματος) πότε πήραν δάνειο, τι ποσό, με ποια σύμβαση και αν είναι από το Ταχ. Ταμιευτήριο ή από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ή ακόμη και από τα ασφαλιστικά τους ταμεία (ΤΠΔΥ, ΜΤΠΥ, ΤΕΑΔΥ).
Οσοι είδαν τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσουν ένοιωσαν λίγο πολύ σαν να τους φακελώνουν, αφού πέρα από τα στοιχεία μισθοδοσίας (αποδοχές, αριθμό και ποσά επιδομάτων) καλούνται να αναγράψουν στοιχεία που θεωρούν ότι δεν θα προσφέρουν τίποτε στο νέο σύστημα πληρωμής τους από τον Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα από τα 98 πεδία που πρέπει να συμπληρώσουν δάσκαλοι και καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ζητείται όχι μόνο ο αριθμός των παιδιών, αλλά και το αν σπουδάζουν και από πότε, ώστε όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται να "προκύπτει από τη φοίτησή τους η συνέχιση της καταβολής του οικογενειακού επιδόματος τέκνου".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ τύπος
Από τον Αετό Χαλκιδικής

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Κορυφαίες σπουδές σημαίνει Χάρβαρντ


ΑΥΤΑ, ΑΣ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΩ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ( ΞΕΡΕΤΕ: ΝΑ ΠΑΡΕΙ "ΤΟ ΠΑΙΔΙ" ΠΤΥΧΙΟ ΟΠΩΣ-ΟΠΩΣ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ).

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=13953

Κορυφαίες σπουδές σημαίνει Χάρβαρντ

10/11/2010 - 10:51

Τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σύμφωνα με τους «London Τimes». Απούσα η Ελλάδα

ΛΟΝΔΙΝΟ Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν περιλαμβάνεται στα 200 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τoυ κόσμου, σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 2004 το ειδικό ένθετο της βρετανικής εφημερίδας «London Τimes» για την εκπαίδευση. Για ακόμα μία χρονιά, κορυφαίο πανεπιστήμιο του πλανήτη ανακηρύσσεται το Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Ακολουθούν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και τα επίσης αμερικανικά Στάνφορντ και Πρίνστον. Από τις δέκα πρώτες θέσεις, οι οκτώ καταλαμβάνονται από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και οι δύο από βρετανικά: του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης.

Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στη 15η θέση και είναι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη. Η λίστα περιλαμβάνει 82 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Στη Γηραιά Ηπειρο τη «μερίδα του λέοντος» κατέχει η Βρετανία με 29 πανεπιστήμια και ακολουθούν η Γερμανία (14), η Ολλανδία (10), η Σουηδία (6), η Ελβετία (6) και η Γαλλία (4).

Από τις 13 ευρωπαϊκές χώρες απουσιάζει η Ιταλία, στην οποία βρίσκονται μερικά από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την Ασία σε σχέση με τις προηγούμενες χρο νιές. Κορυφαίο στην ασιατική ήπειρο είναι το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ενώ η Κίνα εκπροσωπείται με αρκετά ιδρύματα. Δύο εξασφάλισε η Τουρκία: πρόκειται για το Πανεπιστήμιο του Μπιλκέντ (στην 112η θέση) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής (στην 183η θέση).

Αν και η λίστα δεν περιλαμβάνει κανένα πανεπιστήμιο της Νοτίου Αμερικής, οι εκπαιδευτικοί συντάκτες των «Τimes» επισημαίνουν την εξαιρετική πρόοδο που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βραζιλίας. Η Αφρική, τέλος, εκπροσωπείται από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν (107η θέση) και το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας (147η).

Ως προς το αντικείμενο σπουδών: στον τομέα Μηχανικής και Τεχνολογίας (Εngineering and Τechnology) κορυφαίο πανεπιστήμιο είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας.

Στον τομέα Επιστημών της Ζωής (Life Sciences) είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, ενώ το Χάρβαρντ κυριαρχεί στον ιατρικό τομέα (Ρre-Clinical and Ηealth), στις Φυσικές Επιστήμες, στις Κοινωνικές Επιστήμες (Social Sciences), αλλά και στις Τέχνες και στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Αrts and Ηumanities).

Απάντηση στο ερώτημα για το μήνυμα που έστειλε η Αποχή....

Αυτά που λες αιθεροβάμονα ‘Έλληνα είναι στρουθοκαμηλισμός.

Αυταπατάσαι αν νομίζεις ότι με την ΗΛΙΘΙΑ ΑΠΟΧΗ ΣΑΣ κτυπήσατε το σύστημα. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ είναι ότι ΠΑΙΞΑΤΕ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Γιατί το ΣΥΣΤΗΜΑ πέτυχε τον αντικειμενικό του στόχο να εκλέξει στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ τα τυφλά όργανά του που θα το σιγοντάρουν στο να σφίξει τα λουριά γύρω από τον λαιμό μας ακόμα περισσότερο μετά την ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΝΙΚΗ , όπως ξεκίνησαν να χαρακτηρίζουν τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης και οι κομματικοί εγκάθετοι, τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.

Γιατί το κυβερνών κόμμα πέτυχε να πάρει στην ουσία από ΕΣΑΣ το συγχωροχάρτι για την ολοφάνερη κοροϊδία που παίχτηκε σε βάρος του Ελληνικού λαού ( ΝΑΙ ΜΕ λάμδα ΜΙΚΡΟ γιατί αυτό είναι το μέγεθός του λαού μας που άλλωστε έχει και την κυβέρνηση που του αξίζει) τον Οκτώβριο του 2009 καθώς και για όσα ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ έφερε η πολιτική υποτέλειας στην ΤΡΟΪΚΑ και το ΔΝΤ.
ΒΑΥΚΑΛΙΖΕΣΤΕ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΣΤΕ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ. Γιατί η αποχή σας δεν έχει να επιδείξει εναλλακτικές πολιτικές λύσεις, γιατί η εμφάνιση νέων ικανών πολιτικών δυνάμεων δεν έρχεται από παρθενογένεση και γιατί η βαριεστημάρα σας καθιστά ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ να σηκώσετε το ανάστημά σας και να βγείτε στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα στραβά και ανάποδα που συμβαίνουν γύρω σας.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ υποστείτε μαζί δυστυχώς με εμάς τις συνέπειες της ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΣΑΣ. Και φυσικά μην τολμήσετε να πείτε το παραμικρό η να μεμψιμοιρείτε για όσα θα μας φέρουν οι επιλογές σας γιατί στη συνείδησή μας είστε ΜΙΚΡΟΙ, ΑΣΗΜΑΝΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ.

ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ , ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΜΕ, ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΤΕ.

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Σχόλιο στην ανάρτηση της Ιδεοπηγής, Η μεταπολίτευση πήρε παράταση

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ο πατέρας ακούει τον γιο του


Eνα βλεμμα
Ο πατέρας ακούει τον γιο του

Tου Nικου Γ. Ξυδακη

Δεν σχεδιάζω τη ζωή μου, τη ζω! Αυτό απάντησε ο 19χρονος στον πατέρα του όταν ρωτήθηκε πώς σχεδιάζει τις σπουδές του τα προσεχή χρόνια. Αναυδος ο πατέρας, ελαφρώς ζαλισμένος, αποσύρθηκε για περαιτέρω επεξεργασία της συνταρακτικής ατάκας, εκ του Λωτρεαμόν και του dada καταγόμενη. Η επεξεργασία ξεκίνησε με ανάκληση του ξεχασμένου 19άρη που υπήρξε και ο ίδιος. Υπήρξε; Μα ναι, ασφαλώς, και μάλιστα με θράσος ατάκας εφάμιλλο του νυν 19χρονου, με βαριά περιφρόνηση για τον σχεδιασμό και το πρόγραμμα, με απόλυτη προσήλωση στο χάζι, τη σχόλη, τη σπατάλη, την κραιπάλη, τον έρωτα, τη ζωή εντέλει. Λούφαξε. Τι να διδάξει; Τι να κανοναρχήσει;

Ξανασκέφτηκε. Οι σημερινοί πατεράδες των μετεφήβων είκοσι-κάτι υπήρξαν ανάλογοι σε εποχές πολύ πιο εύκολες, σε εποχές αισιοδοξίας και ανοιχτού ορίζοντα: δεκαετία ’70, δεκαετία ’80, μεταπολίτευση, αλλαγή, μεταχρονισμένα Γούντστοκ και Μάηδες, πανκ, μετα-αριστερά, τέτοια. Και προ πάντων ευμάρεια: το σύνδρομο της Κατοχής ξεχάστηκε ακριβώς απ’ αυτή τη γενιά, των baby boomers της μεταπολίτευσης.

Η υλική προϋπόθεση της ευμάρειας και η επικρατούσα δόξα της αιώνιας προόδου, μαζί με το άνοιγμα ολόκληρης της κοινωνίας στα πελάγη του καταναλωτισμού και της αισθητικής, μαζί με την αυξανόμενη πλησμονή πληροφορίας και πολιτιστικών αγαθών, αυτά διαμόρφωσαν τη γενιά των σημερινών 50 παρά κάτι, 50 και κάτι, αυτών που σήμερα παράγουν πλούτο (έως τώρα τουλάχιστον...), διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Οι 20 παρά κάτι, 20 και κάτι, σκάνε μύτη σε ένα περιβάλλον ριζικά διαφορετικό από το περιβάλλον αισιοδοξίας, αυξανόμενης ευμάρειας και πνευματικής ελευθεριότητας που υποδέχτηκε τους γονείς τους, μια γενιά νωρίτερα. Η ευμάρεια, ναι, υπάρχει, αλλά χωρίς δυναμική πια: δεν είναι υπόσχεση, δεν συνιστά προσδοκία, δεν εξελίσσεται· είναι απλώς ένα στατικό κεκτημένο της προτέρας γενιάς, το οποίο τώρα απειλείται εκ θεμελίων και η ύφεση το κατατρώει. Στο πνευματικό κλίμα: του ’75 - ’90 η νεολαία ήταν ιερή αγελάδα, αμφισβητούσε τους πάντες και δεν την αμφισβητούσε κανείς, η φοιτητική ιδιότητα ήταν περίπου εύσημο προόδου. Η δίψα για δημοκρατία και ένας λαϊκισμός ιστορικά εξηγήσιμος φούσκωναν τα πανιά της θρασείας νεότητος.

Πώς αντιμετωπίζεται η νεολαία σήμερα με πνευματικούς όρους; Τουλάχιστον η πολιτικά και αισθητικά ανήσυχη νεολαία, αυτή που δίνει τον ζωηρό τόνο της τελευταίας δεκαπενταετίας, η νεολαία των καταλήψεων, των διαδηλώσεων, της αυτοδιαχείρισης, του νεορομαντισμού, ενίοτε και του μηδενισμού. Πώς αντιμετωπίζεται; Πολύ αδρά: σαν αντικοινωνικό στοιχείο. Μυθολογημένος “προοδευτικός” στη μακρά μεταπολίτευση· κουκουλοφόρος σήμερα, στον βίαιο θάνατο της μεταπολίτευσης.

Η υπογεννητική και γερασμένη Ελλάδα του 2010, δημογραφικά φθίνουσα, κυριευμένη από το ήθος της απληστίας και του καταναλωτισμού, ακόμη και τούτη τη στιγμή της βίαιης πτώσης, εσωστρεφής και φοβική πια, απέναντι στους νέους, τα παιδιά της, φέρεται ταυτοχρόνως εχθρικά και υπερπροστατευτικά. Τα παραχάιδεψε, τα έκλεισε σε ένα κουκούλι, χρυσωμένο, γεμάτο ανέσεις και γκάτζετ, τα έκανε να πιστέψουν όλα ότι είναι πριγκιπόπουλα, ότι τα ψυγεία και τις πιστωτικές τις γεμίζει το τζίνι και όχι η εργασία ή ο δανεισμός. Κι ήταν πολύ λιγότερα τα παιδιά αυτής της γενιάς· σπανίζουν πια ακόμη και οι δίτεκνες οικογένειες στη μεσαία τάξη, μοναχοπαίδια είναι τα περισσότερα, κι όλα μεγαλώνουν σαν μοναδικά.

Αυτό όμως το κουκούλι είναι και φυλακή· περιέχει καταναγκασμό, δυσβάστακτα φορτία προσδοκιών, προβολές γονεϊκής ματαιοδοξίας, συμπυκνωμένο το μετακατοχικό σύνδρομο της απληστίας και του υλισμού: τα παιδιά, αυτά τα μοναδικά, τα οιονεί πριγκιπόπουλα, των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων, του πλέι στέισον και του iPhone, έμαθαν να ζουν σαν τους γονείς τους: υπεράνω των δυνατοτήτων τους, με δανεικά από το μέλλον, χωρίς γείωση στο παρόν. Ιδού το ηθικό και πνευματικό κλίμα που τους παρέχουμε για να ωριμάσουν. Και να το τρομακτικό αντίτιμο που τους ζητάμε έναντι του χρυσωμένου κουκουλιού–φυλακής: Δεν έχουν το δικαίωμα να αποτύχουν, δεν έχουν το περιθώριο να δοκιμάσουν τα δικά τους ατελή φτερά και να πέσουν.

Αυτό το κουκούλι–φυλακή απορρίπτουν τώρα, από αυτή τη χρεοκοπημένη, σαστισμένη και έμφοβη κοινωνία των γονιών τους αποστρέφουν το βλέμμα. Αυτή την ξιπασμένη χώρα, που φαλίρισε ηθικά και πνευματικά, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν. Οχι με μίσος, όχι με λυγμό· σιωπηλά, από ανάγκη.

Ο 19χρονος πράγματι ζει τη ζωή του, τη ρουφάει με τα χείλη κολλημένα στη βρύση. Αλλά τη σχεδιάζει κιόλας, υπόγεια, κι ας μην το λέει: ριζικά άλλη απ’ των γονιών του.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΙΤΗΤΗ

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=13753


Σε επιδημία εξελίσσεται η αντιγραφή στα ΑΕΙ

06/11/2010 - 14:21

Οι φοιτητές ευνοούνται από την τεχνολογία και το ίδιο το σύστημα εξετάσεων, ενώ οι προβλεπόμενες κυρώσεις δεν εφαρμόζονται
Του Αποστολου Λακασα

Ο διδάσκων σε αθηναϊκό πανεπιστήμιο πραγματικά δεν πίστευσε στα μάτια του. Ενώ την ημέρα των εξετάσεων μηδένισε σχεδόν το 30% των εξεταζόμενων φοιτητών επειδή αντέγραφαν, όταν άρχισε τη διόρθωση των υπολοίπων γραπτών διαπίστωσε ότι ακόμη ένα περίπου 20% των φοιτητών είχε αντιγράψει, αλλά δεν είχε γίνει αντιληπτό κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Το πρόβλημα της αντιγραφής στα ΑΕΙ δεν είναι καινούργιο, όμως πλέον οι διδάσκοντες κάνουν λόγο για επιδημία, καθώς οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν τα μέγιστα την αντιγραφή. «Το φαινόμενο έχει οξυνθεί αλλά υπήρχε πάντα. Ως εκ τούτου το ερώτημα είναι τι κάνουμε για να το περιορίσουμε προληπτικά. Πρέπει να δούμε γιατί ο σημερινός τρόπος εξέτασης των μαθημάτων επιτρέπει την αντιγραφή», ανέφερε στην «Κ» η γ.γ. της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και καθηγήτρια στο Παν. Αθηνών κ. Ευγενία Μπουρνόβα. «Πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις στους αντιγραφείς. Ακόμη και σε θέματα που απαιτούν κριτική σκέψη, θα βρεθούν φοιτητές που θα αντιγράψουν. Δεν μπορεί να διατηρείται το καθεστώς της ατιμωρησίας», αντιτείνει πανεπιστημιακός περιφερειακού ΑΕΙ.

Τεχνικά, τα κινητά τηλέφωνα και τα bluetooth έχουν παραμερίσει τις παραδοσιακές μεθόδους αντιγραφής, όπως τα «σκονάκια». Η μέθοδος που προτιμάται πλέον περισσότερο είναι η εξής: Εξαρχής, γίνεται συνεννόηση ώστε ένας εξεταζόμενος φοιτητής να «θυσιάζεται» για τους υπόλοιπους. Αφού αντιγράψει τα θέματα σε ξεχωριστό χαρτί, παραδίδει λευκή κόλλα και αποχωρεί, κατόπιν βρίσκει τις απαντήσεις και ενημερώνει μέσω των υπερσύγχρονων κινητών τηλεφώνων τους συμφοιτητές του στην αίθουσα.

«Εκτιμώ ότι πρέπει να αναζητήσουμε τη λύση του προβλήματος στην επιλογή του πολλαπλού συγγράμματος. Οταν ο διδάσκων δίνει ένα μόνο βιβλίο στους φοιτητές και επιλέγει θέματα μόνο από αυτό διευκολύνει τις περιπτώσεις αντιγραφής. Οι καθηγητές πρέπει να χρησιμοποιούν πολλαπλή βιβλιογραφία και, εάν είναι εύκολο, ακόμη και προφορικές εξετάσεις», τονίζει η κ. Μπουρνόβα, η οποία εκτιμά ότι το μέσο ποσοστό αντιγραφών ανά μάθημα κυμαίνεται στο 15%. «Το σημερινό σύστημα εξετάσεων ευνοεί την αντιγραφή και τη μελέτη από τους φοιτητές μόνο επιλεγμένων θεμάτων, τα γνωστά μας θέματα SOS. Αυτό πρέπει να αλλάξει», συμπληρώνει. Από την άλλη, πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι ακόμη κι αν αλλάξει ο τρόπος εξέτασης, τα ΑΕΙ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις σε όσους συλλαμβάνονται να αντιγράφουν. Ο νόμος προβλέπει επίπληξη, παύση παρακολούθησης για 6 μήνες, για ένα χρόνο και τέλος αποβολή. «Ουδέποτε έχει εφαρμοσθεί κάτι. Εχω βρει φοιτητή που αντέγραψε ενώ έδινε το μάθημα για έβδομη φορά. Μήπως πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία;» αναρωτιέται με νόημα ο πανεπιστημιακός του περιφερειακού ΑΕΙ.

Υπέρ, παρατάξεις και... διδάσκων

Φοιτητικές παρατάξεις και διδάσκοντες υπέρ των... αντιγραφέων. Συνέβη πρόσφατα σε περιφερειακό ΑΕΙ. Διδάσκων διαπίστωσε ότι στις εξετάσεις περίπου οι μισοί εξεταζόμενοι είχαν αντιγράψει. Ο πανεπιστημιακός -σε εσωτερικό έγγραφό του προς τη γενική συνέλευση του Τμήματος- παρέθεσε τα γεγονότα και ζήτησε να δοθεί μια λύση, παρουσιάζοντας επίσης τα ονόματα των αντιγραφέων. Στη συνέλευση υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων, που κατηγόρησαν τον καθηγητή για «διαπόμπευση των φοιτητών».

Εντύπωση, βέβαια, δεν προκαλεί η στάση των φοιτητικών παρατάξεων, αλλά η θέση πανεπιστημιακού, ο οποίος πήρε το μέρος των φοιτητών και αντέτεινε ότι δεν είναι δημοκρατικό ένας μόνο διδάσκων να αποφασίζει τη βαθμολογία των φοιτητών! Το θέμα συνεχίζει να απασχολεί το ίδρυμα, όμως όπως ανέφερε στην «Κ» έτερος πανεπιστημιακός, ανάλογα φαινόμενα καταδεικνύουν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα. «Στην καριέρα μου υπήρξαν φοιτητές που πιάστηκαν να αντιγράφουν ενώ εξετάζονταν στο μάθημα για πολλοστή φορά. Ημουν σε δίλημμα τι να κάνω. Να τους απορρίψω για μία ακόμη φορά ή να τους περάσω τελικά ώστε να ηρεμήσω και εγώ και εκείνοι», ανέφερε στην «Κ» ομότιμος καθηγητής.

ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΞΕΡΩ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ, ΔΙΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΕΠΩΔΥΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ( ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΞΕΡΩ ΕΠΙΣΗΣ, ΟΤΙ ΤΟ "ΠΑΡΤΥ" ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ( ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ).
ΟΜΩΣ, ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΣ ΤΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ!
ΑΛΛΑ ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ!
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΤΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ "ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ" ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ( ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΩ).
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.
ΟΠΟΤΕ, ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.
ΜΑΛΛΟΝ, ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ( ΠΛΗΡΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ, ΣΥΓΧΩΝΕΎΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ(?)).
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ Η ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ", ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ( ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΕΛΕΚΙΣ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΕ. ΟΛΟΙ ΕΙΔΑΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" ΠΕΡΥΣΙ).


http://www.alfavita.gr/artro.php?id=13762

Διπλοί μισθοί σε καθηγητές,τριπλό κόστος για το κράτος


Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Η ΕΛΛΑΣ, ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ "ΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ" ΑΛΛΟ. ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ, ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ( ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ). ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΕΛΙΔΑ. ΟΛΟΙ ΘΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ: ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΟΛΑ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΑΛΛΑ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙΣ, Η ΝΕΜΕΣΙΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΘΑ ΣΕ ΒΡΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΤΡΥΠΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΡΥΦΤΕΙΣ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ, ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ!

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=13375

«Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία» ( ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΟΤΙ "ΔΕΝ " ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΕΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ)

02/11/2010 - 12:23

Αυτήν τη δήλωση έκανε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της Moody’s, την ώρα που τα σενάρια περί πτώχευσης και αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έπαιρναν εκ νέου... φωτιά.

Την εκτίμηση ότι η χρεοκοπία είναι θέμα χρόνου διατύπωσε κατ’ αρχήν για ακόμη μία φορά ο γνωστός καθηγητής Νουριέλ Ρουμπίνι, τονίζοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα».

Οπως είπε, ακόμη και αν οι Ελληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλει, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ. Ετσι το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.


«Το πότε»
«Γι’ αυτό το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο το πότε», σημείωσε ο κ. Ρουμπίνι.

Την ανάγκη ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας επεσήμανε σε δημοσίευμά της η βρετανική «Daily Telegraph» αναφέροντας: «Δεν έχει νόημα να σπρώχνουμε την Ελλάδα πιο βαθιά στο σπιράλ του χρέους, ανεβάζοντας το δημόσιο χρέος της από το 115% του ΑΕΠ στο ξεκίνημα της «διάσωσης» στο 150% στο τέλος της δοκιμασίας».

Για νέο κύμα ρευστοποιήσεων στα ελληνικά ομόλογα προειδοποιεί η αμερικανική Wall Street Journal, την ώρα που ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης που σχεδιάζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναγκάζει τους επενδυτές να αποδεχτούν την πιθανότητα αυτού που μέχρι τώρα πίστευαν ότι είναι αδύνατο: μιας χρεοκοπίας κράτους στην Ευρωζώνη, στην οποία οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα θα κληθούν να υποστούν μέρος των ζημιών.

Η Barclays Capital εκτιμά, από την πλευρά της, ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας μάλιστα ότι «το κόστος μίας τέτοιας κίνησης θα υπερέβαινε τα οφέλη». Αν και επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες ως προς την πορεία του προγράμματος προσαρμογής, ο οίκος θεωρεί ότι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης θα είχε νόημα μόνο στην περίπτωση που οι υπόλοιπες επιλογές είχαν εξαντληθεί.

«Απίθανη», τέλος, τόσο τη χρεοκοπία, όσο και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θεωρεί σε έκθεσή της η Credit Suisse.

Κατερίνα Κοσμά

ΕΘΝΟΣ

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ο αριθμός των μαθητών δεν κάνει και την καλή τάξη

ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΑΦ' ΕΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ ΑΠΟΨΗ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΑΦ' ΕΤΕΡΟΥ ΟΜΩΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΟΤΙ ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ.
ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 8000-15000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΩΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ 30 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΑΞΗ ( ΑΚΑΤΕΒΑΤΟ).
ΟΠΟΤΕ, ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΣΗ ΕΧΕΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΠΟΨΗ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ "ΘΑ ΜΕ ΒΟΛΕΥΕ" ΝΑ ΕΧΩ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΑ ΤΑΞΗ.


Ο αριθμός των μαθητών δεν κάνει και την καλή τάξη

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=364814&dt=04/11/2010#ixzz14Ky84MDO

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=364814&dt=04/11/2010


Ο αριθμός των μαθητών δεν κάνει και την καλή τάξη

Η σχολική αίθουσα στο επίκεντρο συζητήσεων για τον μαθητικό πληθυσμό και τον τρόπο διδασκαλίας

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ | Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmark

«Στα χρόνια μου ήμασταν στην κάθε τάξη 65 άτομα. Οταν σε σήκωνε ο δάσκαλος στο μάθημα, μετά χαλάρωνες για δύο μήνες πριν ξανακούσεις το όνομά σου...». Τα λόγια αυτά ανήκουν σε καθηγητή κεντρικού πανεπιστημίου, που έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο προς το υπουργείο Παιδείας για τις επικείμενες αλλαγές στα σχολεία της χώρας. Οπως λέει ο ίδιος, σχολιάζοντας τον θόρυβο των προηγούμενων ημερών σχετικά με την αναλογία μαθητών- διδασκόντων σε μια τάξη: «Δεν υπάρχει σωστός αριθμός μαθητών.Υπάρχει σωστόςτρόπος διδασκαλίας. Ο αριθμός των μαθητών δεν αποτελεί το κατάλληλο κριτήριο για να μετρήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία και τα αποτελέσματά της...».

«Παράβαση νόμων»

Πρόσφατα η Ομοσπονδία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για παράβαση των σχετικών νόμων. Οπως ανέφεραν τα μέλη της ηγεσίας της, σε 302 σχολεία υπάρχουν τουλάχιστον 1.550 περιπτώσεις τάξεων στις οποίες ο αριθμός των μαθητών ξεπερνά τους 25 (τουλάχιστον 383 έχουν 28-30 μαθητές και 25 τάξεις έχουν άνω των 30). Απαντώντας, η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι όλες οι περιπτώσεις θα ερευνηθούν και οι σχετικές διατάξεις θα παραμείνουν όπως ισχύουν σήμερα, δηλαδή «μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη 30 για τη δευτεροβάθμια και 25 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Εξω από τα «σύνορα» της Ελλάδας, τα όρια των μαθητών ανά δάσκαλο είναι 20-25 άτομα ανά τάξη στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, ενώ τους 30 μαθητές φθάνουν σε κάποιες χώρες οι μαθητές στα γυμνάσια και στα λύκεια. Την ίδια στιγμή όμως σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Σκωτία, η Ισλανδία ή η Λετονία οι μαθητές στο δημοτικό «πέφτουν» κάτω από τους δέκα. Στην αντίθετη κατεύθυνση, στη Μεγάλη Βρετανία και στην πρώτη τάξη του Δημοτικού οι μαθητές ανά τάξη φθάνουν τους 30. Ποια αναλογία είναι η επιστημονικά ορθότερη;

«Τα παιδιά μισούν το σχολείο όχι γιατί είναι 25 σε κάθε τάξη» λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης της Αττικής κ. Ι.Κουμέντος. «Το μισούν γιατί είναι αποκρουστικός ο τρόπος διδασκαλίας. Μια τάξη με 20 παιδιά δεν θα άλλαζε τίποτα.Οταν η μέθοδος διδασκαλίας είναι του 1800 και δεν έχει αλλάξει τίποτα εδώ και χρόνια, πώς μπορείς να βασιστείς σε κριτήρια όπως η μείωση των μαθητών;» συνεχίζει. Ο κ Κουμέντος δηλώνει ότι η λεγόμενη «μετωπική» διδασκαλία (η από έδρας διδασκαλία του εκπαιδευτικού) πρέπει να αλλάξει. Η εικόνα της κυκλικής διάταξης των θρανίων ώστε να μπορούν να συνεργάζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία και τα μαθήματα πρέπει να διδάσκονται μέσα από παράλληλες οπτικές γωνίες.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αντιτάσσουν από την πλευρά τους ότι ζούμε πλέον σε μια χώρα πολυπολιτισμική, με 1 εκατομμύριο μετανάστες και 130.000 αλλοδαπούς μαθητές. Στις συνθήκες αυτές απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια από τον δάσκαλο ή τον καθηγητή και αυτό πολλές φορές αποβαίνει σε βάρος των αδύναμων μαθητών.

«Σχολεία για άριστους»
«Στην Ελλάδα έχουμε σχολεία των αρίστων» λέει στο «Βήμα» ο κ. Π.Χαραμής , πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Μελετών της ΟΛΜΕ. «Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει συνολικά στραφεί στην κάλυψη των αναγκών των λεγόμενων καλών μαθητών» συνεχίζει. «Σε αυτές τις συνθήκεςοι μαθητές που έχουν μαθησιακά προβλήματα ή δεν ανήκουν στην κατηγορία των “καλών” μένουν πίσω». Ο κ. Χαραμής επαναλαμβάνει ότι εκείνο το κριτήριο που προσδιορίζει τον παιδαγωγικά σωστό αριθμό των μαθητών σε μια τάξη είναι ο τρόπος της διδασκαλίας. Και καταλήγει με το συμπέρασμα ότι και οι τάξεις με πολύ λίγους μαθητές (κάτω των 15) μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Πάντως εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία δηλώνουν ότι το φαινόμενο των 30 μαθητών σε μια τάξη είναι κάτι που δεν τους ξενίζει. Και δεν τους αγχώνει. Οι μαθητές τους πάνε καλά και οι επιτυχίες σε μια τάξη δεν πλήττονται. Γιατί; Οπως δηλώνουν, ακολουθείται διαφορετικός τρόπος διδασκαλίας.