Από τον Ακτιβιστή
Πανικόβλητα τα όργανα του καθεστώτος, καθώς έχασαν πλέον την προνομία στην κατασκευή ειδήσεων, δηλαδή της σημασιοδότησης των συμβάντων, ώστε αυτά να καθίστανται γεγονότα και να συστήνουν πραγματικότητες προς όφελος δέκα οικογενειών, ξεκίνησαν την διασπορά φημών για να αποκρούσουν τις φήμες.
Γράφει σήμερα «Το Βήμα»: «Δηλητηριώδεις φήμες διατρέχουν για ακόμη μία φορά την ελληνική οικονομία. Έχει παρατηρηθεί ότι όποτε πάει να σταθεροποιηθεί, κάποιοι σπέρνουν σενάρια καταστροφής. Τούτη τη φορά εμπνεύστηκαν ανοήτως την επαναφορά της δραχμής. Το κακό όμως είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής μηχανισμός απόκρουσης της φημολογίας. Ωστόσο η χώρα δεν μπορεί να μένει ανυπεράσπιστη. Η κυβέρνηση οφείλει να καλύψει το ταχύτερο το κενό επικοινωνίας». Και στη συνέχεια επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα τρόμου και απειλής που δήθεν προέρχεται από τους κακούς ξένους και έλληνες – προφανώς συμπεριλαμβάνουν και την αφεντιά μου – οι οποίοι τάχα διασπείρουν ανυπόστατες φήμες.
Αν ξεπεράσεις το φαιδρό στοιχείο της υπόθεσης, πως η εφημερίδα που περιγράφει και αναλύει ακόμη και φανταστικές συναντήσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, τολμά και με τόση οξύτητα καταφέρεται εναντίον όσων αποκαλύπτουμε μεθοδεύσεις και μηχανισμούς που αντικειμενικά θίγουν τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, ίσως αναρωτηθείς μήπως τελικά ο πανικός της οφείλεται στην διαίσθηση ότι χάνουν πλέον το μονοπώλιο της κατασκευής της πραγματικότητας.
Τα σενάρια που διαψεύδονται αυτές τις ώρες από όλες τις πλευρές και τους παράγοντες του καθεστώτος, δυστυχώς υπάρχουν και αυτό από μόνο του διαμορφώνει αλήθειες και γεγονότα. Είναι ο ορισμός της είδησης. Το πρόβλημα των επικοινωνιακών μηχανισμών του καθεστώτος είναι ότι πλέον δεν μπορούν οι ίδιοι να χειραγωγήσουν την πληροφόρηση και να ....
προβάλλονται ως αυθεντικοί διαχειριστές της φήμης. Η φήμη δραπέτευσε από το εργοστάσιο ή καλύτερα τα εργαστήρια των νταβάδων, κατά Καραμανλή, και των αχυρανθρώπων τους. Πλέον δεν μπορούν να ποδηγετούν την πολιτική εξουσία διασπείροντας φήμες και προκαλώντας κατευθυνόμενες αντιδράσεις από την κυβέρνηση. Ή να σκηνοθετούν επικοινωνιακά παιχνιδάκια με την κυβέρνηση, κάνοντας χρήση ασφαλώς του constitutive mechanism της φήμης. Τώρα δεν είναι αυτοί που έχουν αποκλειστικότητα στην κατασκευή της πολιτικής ατζέντας. Αυτή είναι η πραγματική απειλή που εκδηλώνεται ως πανικός από τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Το διαδίκτυο έπληξε τον πυρήνα της ύπαρξής τους, και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, defensive and offensive, που λέμε και στις στρατηγικές σπουδές, για να αναχαιτίσουν τους εισβολείς στο βασίλειο τους.
Ας μην εξετάσουμε καθόλου το επίπεδο της άμυνας τους, καθώς είναι απολύτως φαιδρό από την πλευρά της πολιτικής επικοινωνίας. Άσχετοι άνθρωποι και με την επικοινωνία και με την πολιτική, αντί να παρακολουθήσουν την εξέλιξη και των δύο ζητούν από την κυβέρνηση να «καλύψει το ταχύτερο το κενό επικοινωνίας»!
Αν η κυβέρνηση ήταν κάτι να καλύψει αυτό θα έπρεπε να είναι το κενό πολιτικής, αλλά τώρα πια …είναι μάλλον αργά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλά «το προσπάθησε» εχθές. Συνεννοηθήκαμε. Κατάλαβε ο άνθρωπος ότι δεν σαχλαμαρίζουμε, ούτε κινδυνολογούμε και είπε αυτά που… έπρεπε να πει. Δύσκολη η θέση του, πράγματι. Έχει την συμπάθειά μας.
Αγαπητοί φίλοι, χθες δώσαμε την δυνατότητα στην κυβέρνηση της χώρας να πάρει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεως στα χέρια της, «καίγοντας» το δραματικότερο σενάριο για την ελληνική κοινωνία. Οι έλληνες πολίτες το κατάλαβαν. Μας ευχαρίστησαν αν και δεν ήταν ανάγκη, αλλά το μεγαλύτερο ευχαριστώ θα έπρεπε να το ακούσουμε από τα χείλη του πρωθυπουργού. Δώσαμε μια καλή ευκαιρία να …κάνει παιχνίδι σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής. Κάναμε αυτό που δεν μπόρεσε να πράξει ο ίδιος. Ανοίξαμε discursive space, για να το πω στη γλώσσα που αντιλαμβάνεται ίσως καλύτερα ο Γιώργος, για τα ελληνικά συμφέροντα και μειώσαμε τον «χώρο» αυτών που ονειρεύονται την μετατροπή της χώρας σε τριτοκοσμική περιοχή.
Αν δεν καταλάβατε τι προσφέραμε, αντικειμενικά, στην κυβέρνηση της χώρας μας, ήσαστε περισσότερο επικίνδυνοι από ότι φαντάζομαι. Αν καταλάβατε προχωρήστε και αλλάξτε διαλεκτική και πολιτική στάση. Αρκετά σφάλματα έγιναν μέχρι τώρα. Σταματήστε την διαλεκτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος δήλωνε πριν από την χρεοκοπία και όσων δραματικών ακολούθησαν: «Δίδω προς τον ελληνικόν λαόν την προσωπική διαβεβαίωσιν, ότι έχω απόλυτον την πεποίθησιν ότι ημπορούμεν να διατηρήσουμεν την ακεραιότητα του εθνικού μας νομίσματος και να αποφύγωμεν επομένως τας συμφοράς που θα επακολούθουν την ανατροπήν της σταθεροποιήσεως».
Κάτι ανάλογο είπε και ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη 8η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ: «Να είναι όλοι βέβαιοι, να είναι ακόμα πιο βέβαιοι οι διάφοροι καλοθελητές, που καθημερινά διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τη χώρα μας, με προφανείς σκοπιμότητες: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει.».
Την αφήσατε όμως να διολισθαίνει προς την χρεοκοπία και αυτό είναι ακόμη χειρότερο. Η χώρα πρέπει αμέσως να προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους της. Τώρα, όχι το φθινόπωρο. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτή η κυβέρνηση, ας γίνουν εκλογές, ας στηριχθεί οικουμενική κυβέρνηση από όλα όμως τα κόμματα. Ή συμφωνείτε όλοι μαζί επί ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση ή προκηρύξτε εκλογές. Δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία, αλλά και η οικονομική πραγματικότητα αυτό το καραγκιοζλίκι.
Μην εχθρεύεστε τις φήμες …αξιοποιήστε τις!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα...Με ευπρέπεια όμως...