Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Σε ποιον από τους τέσσερεις δρόμους -επιλογές θα βαδίσει ;

Από τον Πολίτη

Η δημόσια διαβούλευση μέσω Ιντερνετ του σχεδίου νόμου για την αθρόα πολιτογράφηση αλλοδαπών που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα έληξε και παρά την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ ( και την μεγάλη λογοκρισία που επιχειρήθηκε), ώστε να υπάρξει ανατροπή των αρνητικών σχολίων και απόψεων στο opengov.gr, 7 στους 10 πολίτες κατέθεσαν δημόσια την αντίθεσή τους στο αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τον υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση να προχωρήσει σε «διευκρινιστικές» δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας …ξενοφοβικούς και μισαλλόδοξους (sic!) τους πολίτες που… ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση! Σύγχυση εν κρανίω και ….φροντιστηριακά μαθήματα «Δημοκρατίας», όπως αυτή εννοείται από την κυβέρνηση!

Συγχρόνως δημοσκόπηση της Αlco που δημοσιεύτηκε σε Κυριακάτικη εφημερίδα (Πρώτο Θέμα) αποτυπώνει με σαφήνεια ότι το αποτέλεσμα του ισολογισμού των αρνητικών-θετικών σχολίων της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, απηχεί KAI την συνολική άποψη των Ελλήνων πολιτών.Σύμφωνα μ` αυτή οι πολίτες λένε καθαρό και δυνατό «OXI» στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση παραχώρηση με συνοπτικές διαδικασίες της ελληνικής ιθαγένειας σε περίπου 250.000 μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν πρέπει να δίνεται ιθαγένεια στους μετανάστες και εάν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις, το 24,2% απαντά «OXI», το 61,1% απαντά «NAI, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις» ( θέση που απηχεί και την άποψη της ΝΔ) και μόνο το 9,6% απαντά «ΝΑΙ, με χαλαρές προϋποθέσεις» όπως αυτές εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι πλέον αυστηροί στο θέμα των προϋποθέσεων είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (ποσοστό 67%) ερχόμενοι σ` ευθεία αντιπαράθεση με τις επιλογές της κυβέρνησης, ενώ «ΟΧΙ» ανεξαρτήτως προϋποθέσεων λένε οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (ποσοστό 30%).

Σε κάθε περίπτωση, η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 52%) ζητά να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα της ιθαγένειας, ενώ το 38,5% διαφωνεί. Οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος είναι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (ποσοστό 59,2%) και ακολουθούν του ΠΑΣΟΚ (ποσοστό 46,2%).

Στην περίπτωση λοιπόν του αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που επιχειρεί η κυβέρνηση να ψηφίσει για νόμο του κράτους , θα κριθεί η «ποιότητα» της Δημοκρατίας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα της δημόσιας διαβούλευσης και των δημοσκοπήσεων, οι αρχές και οι κανόνες της Δημοκρατίας επιβάλουν είτε την απόσυρση του αμφιλεγόμενου σχεδίου ,είτε την τροποποίηση του επί το αυστηρότερο όπως επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Τρίτη επιλογή που έχει η κυβέρνηση είναι να το «φέρει» σε δημοψήφισμα αναλαμβάνοντας τις συνέπειες ενός βροντερού χαστουκιού από την κοινή γνώμη .

Υπάρχει και η τέταρτη επιλογή φυσικά. Αυτή είναι η αδιαφορία της κυβέρνησης στην θέληση των πολιτών και να το περάσει «ως έχει». Σ` αυτή την περίπτωση όμως η αντίδραση των πολιτών δεν θα λάβει χαρακτήρα χαστουκιού όπως στην προηγούμενη επιλογή , αλλά θα έχει χαρακτήρα κοινωνικής αναταραχής και επώδυνης ( για το ΠΑΣΟΚ) … «κλωτσιάς» από την εξουσία.

Η κυβέρνηση λοιπόν καλείται να επιλέξει σε ποιον από τους τέσσερεις δρόμους -επιλογές θα βαδίσει! Εν κατακλείδι ,παραφράζοντας ελαφρώς τον νομπελίστα Γάλλο συγγραφέα Albert Camus ,να (της) υπενθυμίσω ότι : Η πολιτική Ζωή και ο πολιτικός Θάνατος είναι συνεπακόλουθα των πολιτικών επιλογών μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: