Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Κρίση και τρομοκρατία

Του Γιάννη Μαρίνου στο Βήμα

Με την εξασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Ενωση των αναγκαίων ποσών για την εξυπηρέτηση των δανείων που χρωστά το ελληνικό κράτος και την αυτοένταξή μας στην εποπτεία και στην πειθαρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προλάβαμε την τελευταία στιγμή- και προς το παρόν- την επίσημη αναγγελία της πτώχευσης (η στήλη αυτή ματαίως προειδοποιούσε επί χρόνια). Η παραπληροφορημένη και κακομαθημένη ελληνική κοινωνία και κυρίως όσοι αισθάνονται αδίκως πληττόμενοι και ιδιαίτερα οι άνεργοι, οι ματαίως αναζητούντες εργασία κυρίως νέοι και οι γενικά διατελούντες υπό την απειλή απώλειας της εργασίας τους μαζί με τους περιθωριοποιημένους και εξαθλιωμένους λαθρομετανάστες συνιστούν μιαν εκρηκτική μάζα πρόσφορη για οργισμένες κινητοποιήσεις και παραβατικές συμπεριφορές, υποδαυλιζόμενες από ανεύθυνα και επίορκα κόμματα και αποκόμματα.
Η ήδη κλονισμένη έννομη τάξη, η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και η γενικευμένη ατιμωρησία αναδεικνύουν έτσι τη μείζονα σημασία και τον καίριο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και είναι ευτυχής η συγκυρία που αυτές τις ημέρες της γεμάτης κινδύνους και σύγχυση μετάβασης σε μια νέα δύσκολη περίοδο επιβίωσης του νεοελληνικού κράτους αποκαλύφθηκε και εξαρθρώθηκε, εν μέρει τουλάχιστον, η δεύτερη μετά τη «17 Νοέμβρη» και ίσως πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση, ο «Επαναστατικός Αγώνας». Μπορεί να έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης και η τύχη να του εξασφαλίζει την αποκάλυψη και σύλληψη των τρομοκρατών, είναι αναμφίβολο όμως ότι διαθέτει το αισθητήριο, την ευφυΐα και τη διοικητική ικανότητα να αξιοποιεί και τις προσφορές της τύχης. Η προηγηθείσα μάλιστα πείρα του (από την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη») είναι προφανές ότι τον διευκόλυνε ώστε η έγκαιρη θανάτωση του έτοιμου για φονική δράση τρομοκράτη Φούντα να εξελιχθεί σε ταχύτατη και εκτεταμένη αποκάλυψη και μερική έστω εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα».

Μπορεί να φανταστεί κανείς σε ποιο χάος θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα αυτή η γεμάτη μίσος και καταστροφική μανία συμμορία (σε ήδη διαπιστωμένη συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα) στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία; Πολύ περισσότερο καθώς εύκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ο τιμωρός στρατός κατά όποιων θεωρηθούν υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή στην οποία μας οδήγησε το πολιτικό σύστημα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης και το επιτελείο του απέδειξαν ικανότητες και τόλμη. Ευτυχώς επίσης που δεν επιβεβαιώνεται ότι παρέλαβε Αστυνομία διαλυμένη. Διότι, αν συνέβαινε αυτό, τότε δεν θα υπήρχε το πλούσιο υλικό στοιχείων που είχαν από χρόνια εντοπίσει τους ενόχους και το οποίο πιστώνεται στους αρμόδιους και της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίοι όμως δεν είχαν το θάρρος να το αξιοποιήσουν. Αλλωστε το ψευδοκράτος δικαίου που μεθοδικά έχει παγιωθεί εδώ και δεκαετίες έχει ήδη εξασφαλίσει κατά κανόνα το ακαταδίωκτο των αποδεδειγμένων ενόχων, με αποτέλεσμα να τιμωρούνται ελάχιστοι, ενώ ακόμη και οι καταδικαζόμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, όπως συνέβαινε και με τον «αρχηγό» Μαζιώτη και πολλά μέλη της παρέας του, αλλά και τους αδίστακτα διαδηλούντες και καταστρέφοντας κάθε τόσο την Αθήνα ομοϊδεάτες τους αντιεξουσιαστές και τους ουκ ολίγους προστάτες τους, νομικούς και δημοσιογράφους.

Ελπίζω δε ότι από δημοσιογραφική ανεπάρκεια και όχι ιδεολογική συνενοχή δεν υποβάλλεται καμία ερώτηση και δεν παρέχεται καμία πληροφορία για το ποιοι είναι οι συλληφθέντες τρομοκράτες. Από ποια κοινωνικά στρώματα προέρχονται, ποιο το οικογενειακό τους περιβάλλον, ποιες οι σπουδές τους, ποιο επάγγελμα ασκούν, σε ποιο κομματικό περιβάλλον διαπαιδαγωγήθηκαν, πού κατοικούν, ποια είναι τα εισοδήματά τους.

Και πώς συμβαίνει η Ααστυνομία κατά καιρούς να τους συλλαμβάνει και η Δικαιοσύνη (με στήριγμα και την κατάλληλη φιλική προς τους ενόχους νομοθεσία) να τους αφήνει ελεύθερους; Και αυτό να το αποδέχεται αδιαμαρτύρητα η εθελοτυφλούσα κοινωνία μας; Σημείωμα συντάκτη: Για ιατρικούς λόγους το άρθρο είχε γραφεί πριν από τα γεγονότα της Τετάρτης που επαυξάνουν την ανάγκη και τις ευθύνες για την προστασία των πολιτών.

jmarinos@tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: