Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μόνοι και με αυταπάτες


Μόνοι και με αυταπάτες

Του Κωστα Ιορδανιδη

Η κλήση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου δεν εξέπληξε. Σε περιόδους απολύτου παρακμής, κάποιος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία διοργανώσεως «πολιτικού» θεάματος και κάποιοι άλλοι συναινούν για διαφόρους λόγους. Η στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ιδική της «λογική», από την άποψη ότι η Ακρα Αριστερά βρίσκεται σε μετωπική αντιπαράθεση με τις επιλογές των δύο κομμάτων εξουσίας και ουδέποτε απέκρυψε ότι ως στόχο έχει τη ριζοσπαστική αναθεώρηση των βασικών επιλογών του υφιστάμενου συστήματος. Εκπλήσσεται όμως κανείς με την μωρία του ΠΑΣΟΚ ή μάλλον της ομάδος που διαχειρίζεται επικοινωνιακά το πολιτικό αδιέξοδο της κυβερνήσεως του κ. Γιώργου Παπανδρέου, μετά τη συνομολόγηση του Μνημονίου που υπαγόρευσε η τρόικα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Καραμανλής, βεβαίως, δεν έχει τον παραμικρό λόγο να ανησυχεί. Μαύρο πολιτικό χρήμα δεν διακινήθηκε, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήχθη από την εξεταστική επιτροπή και από την προανακριτική επιτροπή, έως τώρα, αλλά ούτε και ποινικές ευθύνες υπουργών. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και τις ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κατά συνέπεια, η όλη υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις πολιτικής ασυναρτησίας, από την οποία ωφελημένη θα βγει η Δεξιά, και συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία, παρά τις προθέσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και του ΛΑ.Ο.Σ., η ηγεσία του οποίου δεν φαίνεται να είναι εις θέσιν να διαχειρισθεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, αφού σταδιακώς αποκαλύπτεται ο ερασιτεχνισμός και η αφέλεια όλων εκείνων που διαμόρφωσαν το «σχέδιο σωτηρίας» της Ελλάδος, που έσπευσε να υπερψηφίσει στη Βουλή.

Ηλπιζε το ΠΑΣΟΚ ότι η τριχοτόμηση της Κεντροδεξιάς θα εμβαθυνόταν, αλλά καθώς αναδεικνύεται η αδυναμία εκπληρώσεως των στόχων του Μνημονίου, η αξιοπιστία της κυβερνήσεως υπονομεύεται καθημερινώς.

Εχοντας προφανώς επίγνωση του προβλήματος, οι διαμορφωτές της κυβερνητικής πολιτικής επιδιώκουν την πολιτική πόλωση και στο πλαίσιο της «στρατηγικής» αυτής καλείται ο κ. Καραμανλής στην προανακριτική επιτροπή. Αγνοούν οι σχεδιαστές της κυβερνητικές πολιτικής ότι παρόμοιες πρακτικές οδηγούν σε επανασυσπειρώσεις. Αλλά, κυρίως, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι έχασαν τη στήριξη του παραδοσιακού, μαχητικού ΠΑΣΟΚ. Είναι μόνοι με τις αυταπάτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: