Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Η ΕΛΛΑΣ, ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ "ΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ" ΑΛΛΟ. ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ, ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ( ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ). ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΕΛΙΔΑ. ΟΛΟΙ ΘΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ: ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΟΛΑ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΑΛΛΑ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙΣ, Η ΝΕΜΕΣΙΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΘΑ ΣΕ ΒΡΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΤΡΥΠΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΡΥΦΤΕΙΣ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ, ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ!
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=13375
«Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία» ( ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΟΤΙ "ΔΕΝ " ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΕΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ)
02/11/2010 - 12:23
Αυτήν τη δήλωση έκανε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της Moody’s, την ώρα που τα σενάρια περί πτώχευσης και αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έπαιρναν εκ νέου... φωτιά.
Την εκτίμηση ότι η χρεοκοπία είναι θέμα χρόνου διατύπωσε κατ’ αρχήν για ακόμη μία φορά ο γνωστός καθηγητής Νουριέλ Ρουμπίνι, τονίζοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα».
Οπως είπε, ακόμη και αν οι Ελληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλει, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ. Ετσι το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.
«Το πότε»
«Γι’ αυτό το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο το πότε», σημείωσε ο κ. Ρουμπίνι.
Την ανάγκη ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας επεσήμανε σε δημοσίευμά της η βρετανική «Daily Telegraph» αναφέροντας: «Δεν έχει νόημα να σπρώχνουμε την Ελλάδα πιο βαθιά στο σπιράλ του χρέους, ανεβάζοντας το δημόσιο χρέος της από το 115% του ΑΕΠ στο ξεκίνημα της «διάσωσης» στο 150% στο τέλος της δοκιμασίας».
Για νέο κύμα ρευστοποιήσεων στα ελληνικά ομόλογα προειδοποιεί η αμερικανική Wall Street Journal, την ώρα που ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης που σχεδιάζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναγκάζει τους επενδυτές να αποδεχτούν την πιθανότητα αυτού που μέχρι τώρα πίστευαν ότι είναι αδύνατο: μιας χρεοκοπίας κράτους στην Ευρωζώνη, στην οποία οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα θα κληθούν να υποστούν μέρος των ζημιών.
Η Barclays Capital εκτιμά, από την πλευρά της, ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας μάλιστα ότι «το κόστος μίας τέτοιας κίνησης θα υπερέβαινε τα οφέλη». Αν και επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες ως προς την πορεία του προγράμματος προσαρμογής, ο οίκος θεωρεί ότι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης θα είχε νόημα μόνο στην περίπτωση που οι υπόλοιπες επιλογές είχαν εξαντληθεί.
«Απίθανη», τέλος, τόσο τη χρεοκοπία, όσο και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θεωρεί σε έκθεσή της η Credit Suisse.
Κατερίνα Κοσμά
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου