Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Συζήτηση για την Παιδεία: Ο Γρ. Καλομοίρης προσκεκλημένος του ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου

Την περασμένη Πέμπτη στη Μύρινα Λήμνου βρέθηκε ο Γρηγόρης Καλομοίρης Αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ προσκεκλημένος του ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου για να παρευρεθεί στην παρουσίαση του προγράμματος για την παιδεία. Ήταν όμως άτυχος γιατί η παρουσία του αυτή συνέπεσε με την ψήφιση της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των ΟΑΕΔιτών από το ΥΠΕΠΘ και η παρουσία αρκετών θιγόμενων αναπληρωτών του ΥΠΕΠΘ χάλασε τα σχέδια των διοργανωτών κι έφερε σε αμηχανία και δύσκολη θέση τον συνδικαλιστή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.Αρχικά παρακολουθήσαμε το βίντεο του Παύλου Τσίμα, στο οποίο συγκρίθηκε το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας και της Ελλάδας μέσα από τις μαρτυρίες και την σχολική καθημερινότητα δύο μαθητών. Μετά μας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία. Σχόλιο: Ουσιαστικές διαφορές από το υπάρχον ήταν η πρόταση για 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και ελεύθερη εισαγωγή των μαθητών στην Γ/θμια εκπαίδευση. Καμία ανάλυση για το ΠΩΣ θα επιτευχθεί αυτό. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η πολυπολιτισμική διάσταση που επιθυμούν να προσδώσουν στην εκπαίδευση και συνολικά, λέω εγώ, στην Ελληνική κοινωνία. Καμία έκπληξη λοιπόν, επρόκειτο για ένα power-point διάρκειας 10-15 λεπτών.
Μετά πήρε το λόγο ο Γρ. Καλομοίρης και με τη διπλή του ιδιότητα ως μέλους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι αυτής του Αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ μας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η ενασχόληση με την πολιτική και τον συνδικαλισμό κάνει τη γλώσσα σου ξύλινη. Μετά το μονόλογό του ακολούθησαν οι ερωτήσεις. Αυτό όμως που πραγματικά τον έφερε σε δυσχερή θέση ήταν οι απολύτως δικαιολογημένες και καυστικές παρατηρήσεις των θιγόμενων συναδέλφων αναπληρωτών, που είδαν το 2007 την ΟΛΜΕ μετά το 13ο Συνέδριο να αναγνωρίζει την προϋπηρεσία των ΟΑΕΔιτών. Δύσκολη στιγμή για τον Καλομοίρη που βέβαια ως έμπειρος συνδικαλιστής προσπαθούσε να ξεφύγει με την τακτική "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε". Γενικά, η πλειοψηφία των παρευρισκομένων συναδέλφων έδειχνε διάθεση να καυτηριάσει την ηγεμονία του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ όλα αυτά τα χρόνια και χάλασε τη βραδιά που είχαν στο μυαλό τους οι διοργανωτές. Οι ερωτήσεις πολλές και δεν είναι δυνατόν ν' αναφερθούν όλες εδώ, να σημειώσω μόνο τη δική μου σχετικά με την θέση του Αλαβάνου υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην τελευταία του θητεία ως ευρωβουλευτή και την "στροφή" που έκανε ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μετά, η οποία χαρακτηρίστηκε ως "διαδόσεις του ΚΚΕ" από τον Καλομοίρη. Οι αποδείξεις: , , , , , , , . Τέλος, το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα χαρακτηρίστηκε "Εθνοκεντρικό" και στην ερώτησή μου τι εννοεί με αυτό και πως θα έπρεπε να είναι, απάντησε ως κλασσικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι του λείπει η αντιρατσιστική εκπαίδευση. Φαντάζομαι ότι θα ήθελε να πει πολλά περισσότερα για τον Εθνοκεντρικό χαρακτήρα, αλλά το μη φιλικό κλίμα κι ο δημόσιος χαρακτήρας της συζήτησης τον απέτρεψαν.
Θα ακολουθήσουν κι άλλες αναρτήσεις από την, ομολογουμένως, ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΕΙΧΕΣ?

paideia-gr είπε...

Και οι ντομάτες κάνουν δουλειά... :)

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ψηφίζει ρε παιδιά τέτοιους ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά και η Κοτρίκλα που φωνάζει για τα κακόμοιρα του ΟΑΕΔ δεν έμεινε παραπονεμένη... κανένας δε πάει χαμένος στο συνδικαλισμό...