Με κατάνυξη και σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στη Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, η πρώτη μετά από 88 χρόνια Θεία Λειτουργία, για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η άδεια για την πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι-σύμβολο των Ποντίων δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Άγκυρα. Από νωρίς το πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο μετέβη στην Ιερά Μονή, ωστόσο μόνο 600 κατάφεραν να παρακολουθήσουν την τελετή στον αύλιο χώρο. Ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε συγκλονισμένος , έκανε λόγο για «κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός» και εξέφρασε την ευχή η Παναγία η Σουμελιώτισσα να είναι «εγγυήτρια καλύτερων ημερών για τους λαούς της Ελλάδος και της Τουρκίας». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διάβασε την ομιλία του στα Ελληνικά και στα Τουρκικά. Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας του τουρκικών αρχών για την αποφυγή οποιουδήποτε επεισοδίου που θα μπορούσε να διαταράξει την διεξαγωγή της Λειτουργίας.
|
88 χρόνια μετά
88 χρόνια μετά την τελευταία Θεία της Λειτουργίας οι πύλες της Ιερής Μονής της Παναγίας Σουμελά άνοιξαν και πάλι για την διεξαγωγή της Θεία Λειτουργία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Οι πύλες άνοιξαν στις 7 το πρωί και πλήθος ορθοδόξων από την Ελλάδα, τη Ρωσία και άλλα μέρη πήραν το δρόμο προς τη μονή με κεριά και μάτια δακρυσμένα. Σε κάποια σημεία του μονοπατιού που οδηγεί στη μονή Πόντιοι με την παραδοσιακή λύρα υποδέχτηκαν με τραγούδια τους προσκυνητές. Ωστόσο από τους χιλιάδες προσκυνητές μόνο 600 περίπου άτομα μπόρεσαν να βρεθούν μέσα στη Μονή για να παρακολουθήσουν τη Θεία λειτουργία. Οι υπόλοιποί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία από γιγαντοοθόνες, έξω από το περίβολο της μονής και μετά εισήλθαν κατά ομάδες στη μονή για να προσκυνήσουν.
Η ιστορική, Θεία Λειτουργία ξεκίνησε στις 10 ώρα Ελλάδας προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία “Αξιος, Αξιος”.Χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής που κοσμείται με περίφημες τοιχογραφίες και ενεδύθη την αρχιερατική στολή. Ακολούθως, μαζί με το μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον επίσκοπο Τύχωνα εξήλθαν στον αύλιο χώρο της μονής, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.
Η ομιλία του Πατριάρχη
Μιλώντας στα Ελληνικά και στα Τούρκικα, ο κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία έκανε λόγο για ιστορική στιγμή για «κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός» και εξέφρασε την ευχή η Παναγία η Σουμελιώτισσα να είναι «εγγυήτρια καλύτερων ημερών για τους λαούς της Ελλάδος και της Τουρκίας»
«Ας είναι η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών δια τους λαούς μας, οι οποίοι συναντώνται σήμερον εις το εδώ εορτάζον πανίερον σέβασμά της», είπε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τόνισε ότι το προσκύνημά αυτό να , «είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς».«Σήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός»,τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας».
Όλα αυτά τα 88 χρόνια – σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος- «η ακοίμητος καντήλα της μνήμης και ευλάβειας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιε και επότιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων που έλεγαν στην προσευχή τους “Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία έδρα για να προσκυνώ».
Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές που έδωσαν την άδεια για να διεξαχθή η Θεία Λειτουργία στη Μονή τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ύστερα από 88 έτη ληθάργου και σιωπής κατόπιν της αδείας των εντίμων τοπικών αρχών της Τουρκίας, τας οποίας και επαινούμεν και ευχαριστούμεν. Εις το παλλάδιον της ιστορικής ευλάβειας του Πόντου, όλης της Μικράς Ασίας, της Νοτίου Ρωσίας, της Ουκρανίας, εις την πανίερον αυτήν πατριαρχική μονή, ακούστηκε και πάλι, γλυκύτατον, το πεποικιλμένη τη θεία δόξη ιερά και ευκλεής παρθένε, μνήμην σου».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά κατέστη «κοινό σημείο αναφοράς όλων μας που ήρθαν εδώ εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας και από άλλες χώρες» και ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη «θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου».
Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο καταγόμενος από τον Πόντο μητροπολίτης Δράμας Παύλος έκανε δώρο στο Πατριάρχη μία ποδιά Πόντιας γυναίκας, η οποία κεντήθηκε πριν το 1918, και μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου βρέθηκε στη Μακεδονία και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Ποντίων για τις προσπάθειές του να τελεστεί θεία λειτουργία στη Μονή Σουμελά.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συγκινημένος, είπε ότι η ποδιά που του προσέφερε ο μητροπολίτης Δράμας δεν είναι ένα απλό δώρο αλλά ιερό κειμήλιο, το οποίο θα αποθησαυριστεί στο σκευοφυλάκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευχή να υπάρξει ενότητα μεταξύ όλων των Ποντίων και των οργανώσεών τους και προσευχήθηκε για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου.
Επίσης, ο Πατριάρχης απηύθυνε μήνυμα στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και είπε ότι θα είναι ιδιαίτερη χαρά του, μια επόμενη χρονιά, να έρθει και ο ίδιος να συλλειτουργήσουν στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας. Τις θερμές ευχές του Πατριάρχη Μόσχας μετέφερε ο εκπρόσωπός του, επίσκοπος Τύχων.
Πηγή : HellenicSpace
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου