Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Ανθρώπινος κλώνος...

Συγκίνηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη η έκκληση της τραγικής μητέρας προς τον δρ. Παναγιώτη Ζαβό να αναστήσει (!) την κόρη της, Κάντι. Τον Αύγουστο του 2002 η 10χρονη Κάντι επέβαινε σε αυτοκίνητο το οποίο ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα. Το μικρό κορίτσι υπέστη σοβαρά τραύματα και μετά από μερικές ώρες υπέκυψε. Η μητέρα της, έχοντας ακούσει για τις έρευνες του δρ. Ζαβού, ήρθε σε επικοινωνία μαζί του ζητώντας του να «φέρει πίσω» την κόρη της διά της κλωνοποίησής της. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ίδια συναίνεσε να καταψυχθεί μια μικρή ποσότητα αίματος της Κάντι και να σταλεί στον επιστήμονα. Μέσα σε 26 ώρες από το θάνατο του μικρού κοριτσιού, ο δρ Ζαβός παρέλαβε το δείγμα και ξεκίνησε τη διαδικασία κλωνοποίησης. Ένωσε αιματικά κύτταρα της Κάντι με αποπυρηνωμένα ωάρια αγελάδας και δημιούργησε ένα κλωνοποιημένο υβριδικό έμβρυο. Το συγκεκριμένο έμβρυο δε δημιουργήθηκε με σκοπό να μεταφερθεί σε ανθρώπινη μήτρα. Κύτταρά του όμως θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε απύρηνα ανθρώπινα ωάρια δίνοντας ένα εμφυτεύσιμο κλωνοποιημένο έμβρυο της Κάντι. Φυσικά μια τέτοια κλωνοποίηση δεν πρόκειται να «αναστήσει» την Κάντι ως προσωπικότητα, αλλά μόνο ως φυσική παρουσία. Κιμ Σέουνγκ Μπο, Λι Μπο Γέον, Clonaid, Σεβερίνο Αντινόρι είναι μερικά μόνο από τα ονόματα ερευνητών και εταιρειών που υποστήριξαν κατά διαστήματα ότι κατάφεραν να κλωνοποιήσουν άνθρωπο, μέχρι σήμερα όμως κανείς από τους ανωτέρω δεν έχει παρουσιάσει στον κόσμο αποδείξεις των εγχειρημάτων του. Τα δεδομένα ίσως ήρθε να αλλάξει ο Ελληνοκύπριος επιστήμονας δρ Ζαβός, ο οποίος στις 22 Απριλίου ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι μπορεί να κλωνοποιήσει άνθρωπο και ότι κατάφερε να μεταφέρει 11 κλωνοποιημένα έμβρυα στις μήτρες τεσσάρων γυναικών με σκοπό τη γέννηση κλωνοποιημένων παιδιών. Παρ’ όλο που καμία από τις εμφυτεύσεις δεν οδήγησε σε επιτυχή εγκυμοσύνη, ο ερευνητής είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το πρόγραμμά του για την αναπαραγωγική κλωνοποίηση του ανθρώπου μέχρι την ολοκλήρωσή του, αν και στις χώρες της Δύσης η κλωνοποίηση ανθρώπων απαγορεύεται.

Παρά το σάλο που έχει δημιουργηθεί, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στις 30 Απριλίου, ο δρ Ζαβός απέφυγε να αναφερθεί στη δυνατότητα ανάστασης νεκρών. Αντιθέτως τόνισε το γεγονός ότι οι έρευνές του είναι σαφώς προσανατολισμένες στην αξιοποίηση της κλωνοποίησης ως έσχατης εναλλακτικής μεθόδου τεκνοποίησης. Επέμεινε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών του επιβεβαιώνουν αυτό που δεκαετίες τώρα προέβλεπε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα (και το Focus): η στιγμή της κλωνοποίησης ανθρώπου έχει φτάσει. Ακούγεται απίστευτο, όμως αυτό ακριβώς ισχυρίζεται, αν και η επιστημονική κοινότητα διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για το έργο του. Τα στοιχεία που παραχωρεί ο δρ Ζαβός κρίνονται ανεπαρκή. Ασφαλώς ως ένα βαθμό η μυστικότητα είναι εύλογη: για λόγους ανταγωνισμού και γιατί, απλά, η ανθρώπινη κλωνοποίηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, έστω κι αν τελειοποιείται ραγδαία. Επιπλέον, οι πρώτοι που θα ενδιαφερθούν γι’ αυτήν είναι σκοτεινοί κύκλοι αποκρυφιστών και μυστικές υπηρεσίες, με απρόβλεπτες συνέπειες και ανεξέλεγκτες χρήσεις του εν λόγω επιτεύγματος.

Από το ιστολόγιο sine qua non

Δεν υπάρχουν σχόλια: