Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Η Φιλοσοφία Του Μυρμηγκιού


του Θεόδωρου Αραμπατζή (Από το Α! μπε μπα Blog!)


Πριν από μερικά χρόνια είχα ακούσει μία ιστορία από τον Jim Rohn, έναν σπουδαίο σύγχρονο φιλόσοφο των επιχειρήσεων, που μιλούσε για τη "Φιλοσοφία Του Μυρμηγκιού". Μου έκανε μεγάλη εντύπωση και ήταν μία ιστορία την οποία έμαθα καλά και τη μοιράζομαι με συνεργάτες, φίλους και συγγενείς κάθε φορά που μπορώ. Και φυσικά ανυπομονώ να μεγαλώσει ο γιος μου ώστε να τη μοιραστώ και μαζί του. Ορίστε λοιπόν ποια είναι η ιστορία που είχα ακούσει...

Εδώ και πολλά χρόνια διδάσκω στα παιδιά μία απλή αλλά πολύ δυναμική ιδέα - τη φιλοσοφία του μυρμηγκιού. Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να μελετήσουμε τα μυρμήγκια. Έχουν μία εκπληκτική φιλοσοφία που αποτελείται από τέσσερα μέρη, και αυτό είναι το πρώτο μέρος: τα μυρμήγκια δεν τα παρατάνε ποτέ. Αυτή είναι μία καλή φιλοσοφία. Αν πηγαίνουν κάπου και προσπαθήσετε να τα σταματήσετε· θα ψάξουν να βρουν άλλο δρόμο. Θα σκαρφαλώσουν από πάνω, θα δοκιμάσουν να περάσουν από κάτω, ή θα ψάξουν τρόπο να περάσουν από το πλάι. Θα συνεχίσουν να ψάχνουν έναν άλλο δρόμο. Τί ωραία φιλοσοφία, να μην τα παρατήσετε ποτέ να ψάχνετε έναν άλλο δρόμο/τρόπο για να φτάσετε εκεί που είστε φτιαγμένοι να φτάσετε. Δεύτερο, τα μυρμήγκια σκέφτονται χειμώνα όλο το καλοκαίρι. Αυτή είναι μία σημαντική άποψη. Δεν μπορείτε να είστε τόσο αφελείς ώστε να νομίζετε ότι το καλοκαίρι θα διαρκέσει για πάντα. Οπότε τα μυρμήγκια μαζεύουν το φαγητό που θα χρειαστούν το χειμώνα, στα μέσα του καλοκαιριού.

Μία αρχαία ιστορία λέει, “Μη χτίζετε το σπίτι σας στην άμμο το καλοκαίρι.” Γιατί χρειαζόμαστε αυτή τη συμβουλή; Επειδή είναι σημαντικό να σκέφτεστε μπροστά. Το καλοκαίρι, θα πρέπει να σκέφτεστε καταιγίδες. Θα πρέπει να σκέφτεστε βράχια ενώ απολαμβάνετε την αμμουδιά και τον ήλιο.

Το τρίτο μέρος της φιλοσοφίας του μυρμηγκιού είναι ότι τα μυρμήγκια σκέφτονται το καλοκαίρι όλο το χειμώνα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα μυρμήγκια υπενθυμίζουν στον εαυτό τους, “Δε θα κρατήσει για πολύ· σύντομα θα βγούμε πάλι έξω.” Και την πρώτη ζεστή μέρα, τα μυρμήγκια βγαίνουν πάλι έξω. Αν κάνει πάλι κρύο, θα ξαναμπούν μέσα, αλλά μετά θα ξαναβγούν πάλι την επόμενη ζεστή ημέρα. Ανυπομονούν να βγουν έξω.

Και το τελευταίο μέρος της φιλοσοφίας του μυρμηγκιού είναι αυτό: Πόσα θα μαζέψει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να ετοιμαστεί για το χειμώνα; Όσο περισσότερα μπορεί. Τί ωραία φιλοσοφία, η φιλοσοφία του “όσο περισσότερα μπορεί.”

Τί ωραία φιλοσοφία να έχει κάποιος - τη φιλοσοφία του μυρμηγκιού. Ποτέ μην τα παρατάτε, κοιτάξτε μπροστά, μείνετε θετικοί και κάνετε όλα όσα μπορείτε.

Αυτή ήταν η ιστορία για τη "Φιλοσοφία του Μυρμηγκιού". Μάθε την κι εσύ και μοιράσου την με τους ανθρώπους που αγαπάς και συναναστρέφεσαι, αλλά κυρίως πες την σε παιδιά. Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να κάνουν και να μάθουν τα παιδιά, αρκεί να έχουν τους σωστούς δασκάλους γύρω τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: