Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Πρώτες εντυπώσεις...

...Ή μάλλον καλύτερα "άρχισαν τα όργανα". Κάποια πράγματα ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα, αλλά κανείς δεν περίμενε να γίνουν τόσο γρήγορα και απροκάλυπτα. Μοιάζουν με "γραμμάτια" που πρέπει επειγόντως να εξοφληθούν πριν προλάβουν να "διαμαρτυρηθούν"...

Έχουμε και λέμε:
-Κατάργηση των Υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου. Ποιος νοήμων εγκέφαλος θα έκρινε ως ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ του άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του να καταργήσει τα δύο αυτά Υπουργεία ενώ βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή στις διαπραγματεύσεις μας με τους Σκοπιανούς για το όνομα και ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη φροντίζουν να διεκδικούν με την καθημερινή παρουσία τους τις "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο;;; Ποιος; Ούτε ακόμη και αυτός ο ΓΑΠ... Ποιοι ήταν οι πρώτοι που πανηγύρισαν; Μα φυσικά οι "Οικολόγοι" που χαρακτήρισαν την απόφαση «καθυστερημένη πλην επιβεβλημένη εκσυγχρονιστική κίνηση για την υπέρβαση των αγκυλώσεων (σ.σ.!!!) του παρελθόντος» και οι της "προοδευτικής" Αυγής που είδαν χαιρέκακα "ξεσηκωμό του υπερπατριωτικού κατεστημένου της Θεσσαλονίκης". Αυτό είναι κύριοι. Όποιος σκέφτεται με την κοινή λογική για το συμφέρον της πατρίδας του είναι "εθνικιστής" και "υπερπατριώτης". Προσωπικά θα σχολίαζα ότι απλά δεν είναι ηλίθιος και/ή μειοδότης. Όλα συνοψίζονται στην κατάληξη της φράσης του Σ. Παπαθεμελή, ότι "ενδεχόμενη κατάργησή τους δεν μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί πράξη σοφίας".
-Κατάργηση της Εθνικής διάστασης της Ελληνικής Παιδείας. Δεν θα ήθελα να αμπελοφιλοσοφήσω σχετικά, περιμένω με μεγάλη απορία κι ένα τεράστιο ερωτηματικό από τους εμπνευστές της να δικαιολογήσουν την απόφασή τους. Και φυσικά ελπίζω η νέα Υπουργός να μην καθιερώσει ως επίσημη γλώσσα του Ελληνικού κράτους (και;) τα αγγλικά...



Εχθές παρακολούθησα το Λαζόπουλο, ο οποίος -πέρα από το συνηθισμένο άσυλο που παρέχει η σάτιρά του στο Σύριζα- έκανε ενδιαφέρουσα και ουσιαστική πολιτική ανάλυση σε σύγκριση με τις "μπούρδες" που ακούμε από τα ΜΜΕ μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ. Εκεί λοιπόν συνδέει τα "συχαρίκια" του Αμερικανού προέδρου προς το ΓΑΠ με το μέγα θέμα του αγωγού. Λέτε η αμερικανική πλευρά να ευχόταν μόνο χωρίς να βοηθήσει και λιγάκι; Δε το νομίζω! Δείτε το βίντεο εδώ, με το θέμα αυτό ξεκινάει.

Τέλος, μεταξύ άλλων πολλών, έδειξε και υπερθεμάτισε σε βίντεο (μπορείτε να το δείτε εδώ, ξεκινάει στα 4:30'΄) και μάλιστα με το βουλευτή Κ. Βελλόπουλο του μισητού του Καρατζαφέρη, που ούτε λίγο ούτε μας λέει ότι κάποιος Στριγκλ, που θα έρθει εξ Αμερικής να μας σώσει, έχει "καλό βιογραφικό", διότι είχε γνωμοδοτήσει κατά του αγωγού. Το πιάσαμε το υπονοούμενο κ. Λάκη...

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΑΣ.
ΕΕΕ... ΛΟΙΠΟΝ !

Εγω και εκατομμύρια άλλοι Έλληνες περιμένουμε να διαγραφούν τα χρέη,

να πέσουν δισεκατομμύρια στην αγορά,
να εκπληρώσει το κράτος τις υποχρεώσεις του στους προμηθευτές τους,
να γίνουν προσλήψεις,
να πέσουν χρήματα στην υγεία και την παιδεία,
να αυξηθούν οι συντάξεις και οι μισθοί και ΄λα αυτά και άλλα ΑΜΕΣΑ σύμφωνα με τα προεκλογικά υποσχεθέντα του ΠΑΣΟΚ.

Δεν με ενδιαφέρει τι έκανε η ΝΔ. Ο Ελληνικός λαός εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ.

και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ άμεσα να γίνεουν αυτά που υποσχέθηκε, αφού ο ίδιος ο Παπανδρέου είπε ότι είναι θέμα 100 ημερών.

Τώρα δεν υπάρχει καν αντιπολίτευση…τι περιμένετε δώστε τα ΛΕΦΤΑ στον ΛΑΟ!

Υ.Γ Καταλάβατε αγαπητοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ σε τι καιάδα σας οδηγεί ο πανέξυπνος προεδρό σας ?
Τώρα είναι ακόμα καλοκαιράκι, αλλά το χειμώνα θα σαρωθεί η αγορά από κινητοπιήσεις και απεργείες και οι δικαιολογίες ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν πιάνει.
Αφού ο ΓΚΑΠ και σήμερα πάλι είπε “Λεφτά υπάρχουν”!!!!!

mctsou είπε...

Καλές η εντυπώσεις πρώτες η δεύτερες.
Στη πραγματικότητα ο Πρωθυπουργος έβαλε γκολ από τα αποδυτήρια και κάποιοί ακόμη κοιτάνε τομ Λάιντσμαν.

MagisterP είπε...

Δυστυχώς το γκολ ήταν καθαρό οφ σάϊντ και την κόκκινη κάρτα θα τη φάει νωρίτερα απ' ότι υποθέταμε...
Και μια που κάνεις ποδοσφαιρικούς παραλληλισμούς, όπου Κόκκαλης βάλε Αμερικάνοι (και τα συμφέροντά τους)

MagisterP είπε...

Αυτοί στήνουν τα πολιτικά παιχνίδια στην Ελλάδα...

mctsou είπε...

Κάπως έτσι σχαλιάζαμε αρχες 80 την ομάδα μπάσκετ των σκουληκιών.
Και αυτοί απάντούσαν.
Δεν έχουμε ομάδα δεν έχουμε λαό,
κοιταχτέ όμως τώρα τι γράφει το ταμπλό.

MagisterP είπε...

Το να χρησιμοποιείς αθλητικούς παραλληλισμούς για πολιτικά σχόλια δεν είναι απαραίτητα κακό, ούτε φανερώνει χαμηλό πολιτικό επίπεδο.
Το να χρησιμοποιείτε όμως γηπεδικά συνθήματα για να "πικάρεις" τον διαφωνούντα εξηγεί γιατί εκλέξατε το Γιωργάκη αρχηγό!

Εμπρός, λοιπόν, όλοι στις κάλτσες για να αναπτύξουμε πάση Θεού την ανάπτυξη, αλλιώς θα πάρετε όλοι μηδέν εις το πηλήκιον!!!;-)))

mctsou είπε...

Αγαπητέ Magister P όπως πολύ καλά γνωρίζεις η πολιτική και η διοίκηση κρίνεται από το αποτέλεσμα.Όχι από τα Σαρδαμ και φυσικά δεν γίνεται πολιτική με "υποτιμητικά" υποκοριστικά.
Κοιτάζοντας το ταμπλό πρέπει να παραδεχτείς ότι ο "Πρωθυπουργός" προηγείται .
( ταμπλό= πίνακας αναγραφής αποτελεσμάτων)
Το υπουργείο Αιγαίου είχε καταργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Που ήταν τότε η κοινή λογική και το συμφέρον της πατρίδας;
Γιατί το χρεώνετε στον "Πρωθυπουργό";

Μήπως η κατάργηση του ενεθάρυνε τους Τούρκους να μπουκάρουν στον εναέριο χώρο καθημερινά;
Στις τελευταίες διπραγματεύσεις με τους Σκοπιανούς συμμετείχε και ο ΥΜΑΘ;

MagisterP είπε...

Τα σαρδάμ δείχνουν το δείκτη ευφυΐας και/ή την γνώση της Ελληνικής γλώσσας, ένα σημαντικό στοιχείο "ελληνικότητας", οπότε προϊδεάζουν και για το αποτέλεσμα.

Το Υπουργείο Αιγαίου δεν είχε καταργηθεί από τους προηγούμενους, που το είδες; Εκτός αν εννοείς τη συγχώνευσή του. "Το Σεπτέμβριο 2007, με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το Υπουργείο Αιγαίου συγχωνεύτηκε με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο μετονομάστηκε σε Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής" (wikipedia). Η ιστοσελίδα του εδώ: http://www.yen.gr/wide/yen.chtm?prnbr=25501
Και οι πρώτες αντιδράσεις των εργαζόμενων εδώ: http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5iKb-t54aR4bsKjIPaYotOexcrFMA

Μπορεί ο ΥΜΑΘ να μη συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, αλλά ακόμη κι ένα περίπτερο με το όνομα Μακεδονία να έχεις ΔΕΝ ΤΟ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΤΩΡΑ.
Και σε κάθε περίπτωση εάν αυτές ήταν οι ΠΡΩΤΕΣ ενέργειες του Γιωργάκη τι να περιμένουμε από τις επόμενες για αγωγό, κυπριακό, σκοπιανό, λιμάνια κλπ.

Μπορεί να κάνουμε λάθος και να μην είναι τόσο τραγικά τα πράγματα για τα εθνικά θέματα. Η στάση του όμως στο παρελθόν (όπως π.χ. στο σχέδιο Ανάν ή στον αγωγό) και η ταύτισή του με όλες τις επιθυμίες των Αμερικανών (όπως ομοίως κι η Ντόρα) μας κάνουν εύλογα να ανησυχούμε, δε νομίζεις;

mctsou είπε...

Tα σαρδάμ δείχνουν την ικανότητα χειρισμού της " γλώσσας" κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και τίποτα άλλο.
Η γλώσσα στην οποία θα κριθούν σημαντικά θέματα δεν θα είναι η Αγγλική αλλά η Αμερικανική.
H προσπάθεια μείωσης ανθρώπου με χρήση υποκοριστικών τι σημαίνει;
Στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου λένε " δεν είναι σκατά η γάτα τα έκανε"
δεν είναι κατάργηση συγχώνευση είναι

MagisterP είπε...

-Αν το δεχτώ αυτό που γράφεις τότε ο κακός χειρισμός της γλώσσας κάτω από συνθήκες πίεσης φανερώνει αδυναμία χειρισμού τέτοιων συνθηκών, πράγμα κακό για ηγέτη.

-Προφανώς εννοείς Ελληνική κι όχι Αμερικάνικη, που συμφωνώ. Απλά, άλλο καλή γνώση της αμερικάνικης κι άλλο η δουλοπρέπεια στους αμερικάνους. Δεν είναι προϋπόθεση το ένα του άλλου.

-Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο παππούς, όπως Αντρέας ο πατέρας κι Αντρίκος ο έτερος υιός. Το Γιώργος πρέπει να το κερδίσει με προσφορά στην Ελλάδα κι όχι επειδή σκότωσε ένα πτώμα.

-Με τα Ελληνικά στο Πασόκ δεν τα πάτε καλά φαίνεται. Προφανώς άλλο συγχώνευση κι άλλο κατάργηση. Στη συγχώνευση η λεξη "Αιγαίο" παραμένει στον τίτλο ενός Υπουργείου. Στην κατάργηση όμως;...

MagisterP είπε...

Και θα ήθελα και την άποψή σου για την κατάργηση του επιθέτου "Εθνικής" από το Υπουργείου Παιδείας.

Και όπως θα δεις εδώ ( http://udemand.blogspot.com/2009/10/blog-post_08.html ) προβληματίζονται κι άλλοι

MagisterP είπε...

Προτάσεις εκσυγχρονιστικές: Η Εθνική Τράπεζα να μετονομαστεί απλώς σε Τράπεζα, το ίδιο και ο Ύμνος και το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης να λέγεται απλώς αεροδρόμιο!

mctsou είπε...

Προφανώς και εννοώ Αμερικάνικη με όλα τα ιδιώματα της, γλωσσικά και διπλωματικά.
Ίσως , τα σαρδάμ να είναι μειονέκτημα, αλλά από ότι διαφαίνεται είναι από τα ελάχιστα.
Κακό για ένα ηγέτη δεν είναι να κάνει σαρδάμ , αλλά να μην κάνει τίποτα.
Κράτησε το όνομα " Αιγαίου", αλλά δεν είχατε καράβι να φύγετε.
Αφού έμεινε ο τίτλος Αιγαίου γιατί οι διαμαρτυρίες ;
Μήπως γιατί θιγόταν τοπικιστικά και προσωπικά συμφέροντα ;
Κανείς δεν είπε να τον λες Γιώργο .
Αλλά είναι ο πρωθυπουργός και αυτό το κέρδισε.
Εκτός αν διαφωνείς με το σύστημα που το εξέλεξε.

mctsou είπε...

Ως Εθνική παιδεία διέπρεψε σε όλους τους τομείς.
Πιστεύω ότι αξίζει και μια ευκαιρία χωρίς επίθετο.

mctsou είπε...

Ούτε σαν αστείο δεν μπορεί να σταθεί το σχόλιο σου 9:35.
Ανακάτεψες ένα κωλομάγαζο τοκογλύφων με τον Εθνικό Ύμνο και Χώματα Ιερά.
Γιατί μέχρι το 92 το αεροδρόμιο το λέγαμε Μίκρα;
Στο τελευταίο ταξίδι μου στην Θεσσαλονίκη είδα ένα 747 jumbo και τώρα κατάλαβα για το γράφεις αεροδρόμιο και όχι αεροδρομιάκι.

MagisterP είπε...

-Δεν μετράν τα αμερικανικά ιδιώματα, αλλά η διάθεση ή να αντισταθείς και να υπερασπιστείς την πατρίδα σου (αν τη νιώθει ως τέτοια) ή να σκύψεις και σε άψογα αμερικάνικα να πεις σε όλα YES

-Δηλαδή τώρα που έκοψε το "Αιγαίου", "Εθνική" θα βελτιωθούν τα δρομολόγια και η Παιδεία; Αστεία πράγματα! Και εάν εν τέλει ήθελε να κάνει έργο στους τομείς αυτούς τι τον εμπόδιζαν τα ονόματα και τα επίθετα;;; Ναι, τα προβλήματα της Παιδείας πολλά, άλλα εύκολα και άλλα δύσκολα και είπε να αρχίσει με τα δύσκολα;-)
Μα καλά τόσο τυφλωμένοι είστε εκεί στο Πασόκ και δεν βλέπετε την προσπάθεια αποδόμησης του Εθνικού κράτους που επιβάλλεται έξωθεν και οι εγχώριοι νενέκοι υπακούν;

-Τώρα, το ανακάτεμα των τοκογλύφων της τράπεζας με τον ύμνο το άρπαξες από αδυναμία επιχειρημάτων. Το θεωρώ αστείο. Πάντως ο έτερος Καππαδόκης των νεοταξικών εκφράσεων είπε πριν λίγους μήνες στη Βουλή ότι "η βία του Εθνικού Ύμνου είναι σαφώς χειρότερη από τα γκαζάκια και τους κουκουλοφόρους", οπότε μη σου κάνει έκπληξη εάν συμβεί και αυτό!

-Τέλος, ΑΠΑΝΤΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΣΕ ΟΛΑ θυμίζοντάς μας ότι το αεροδρόμιο το λέγαμε Μίκρα πριν το '92. Φυσικά και απόλυτα ορθά το μετονομάσαμε σε Μακεδονία λόγω του προβλήματος με την ονομασία. Όταν οι "καλοί" μας γείτονες στήνουν αγάλματα του Μ. Αλέξανδρου σε ύψος πολυκατοικίας και ονοματίζουν τα πάντα Μ. Αλέξανδρος και Μακεδονία, εμείς θεωρούμε ως ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ μιας νέας κυβέρνησης την κατάργησης ενός Υπουργείου με το όνομα Μακεδονία...Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο από το ότι ελπίζω κάποτε να εκλείψει ο φανατισμός και οι έξυπνοι άνθρωποι όπως εσύ να δουν την αλήθεια. Για τους χαχόλους αφισοκολλητές δεν ελπίζω.

mctsou είπε...

Tο αυτό επιθυμώ και ελπίζω δι ύμας!

mctsou είπε...

Ποιο πρόβλημα με την ονομασία;
Δεν σε κατάλαβα, όταν άλλαξε το όνομα του αεροδρομίου δεν είχαμε πρόβλημα μόνο με την ονομασία αλλά και με τη σημεία το σύνταγμα κλπ.
Και τα έλυσε ένας Παπανδρέου (και θυμάμαι πολύ καλά τι του σουρνανε τότε).
Το ανακάτεμα των τοκογλύφων της τράπεζας μου το προσέφερες εσύ μαζί με χαλβά και ποδόσφαιρο Β΄Εθνικής (γιατί δεν ακούστηκε τίποτα για την κατάργηση της Α εθνικής τόσα χρόνια; )
Δεν είδα κανένα σχόλιο για την Σημαία στις συγκεντρώσεις πολιτικού κόμματος.Μόνο το 33 και κάτι είναι Έλληνες;
Μήπως περιμένεις κανένα παρλιακό να Την κάψει για να αρχίσετε.
Ο τόνος της κριτικής του έτερου Καππαδόκη μου ακούγεται παρόμοιος με τον δικό σας. Δεν μπαίνω στον πειρασμό να αναζητήσω πιθανές συγγένειες.
Αναρωτιέσαι στο ποστ "Όποιος σκέφτεται με την κοινή λογική για το συμφέρον της πατρίδας του είναι "εθνικιστής" και "υπερπατριώτης""
Και αναρωτιέμαι και εγώ Όποιος σκέφτεται με διαφορετική κοινή λογική από τη δική σας για το συμφέρον της πατρίδας τι είναι;

mctsou είπε...

Γνωρίζεις κάτι για την υπόθεση BP & SHELL ;
Ποια η γνώμη σου για την αποχώρηση τους;
Γιατί το κάναν γαργάρα όλοι στη προεκλογική περίοδο.
Μήπως γνωρίζεις πότε και πως η χώρα του Πουτιν ανεγνώρισε το κρατίδιο στα βόρεια σύνορα μας.
Όταν ανεβάζεις σχόλια εμφανίζεται και σ' εσένα η λεκτική επαλήθευση,;
Αν ναι παρατήρησες ότι εμφανίζονται τουρκογενείς λέξεις κατάργησε την.

mctsou είπε...

Παραλαβή ΥΜΑΘ
ακολούθησε το λινκ

mctsou είπε...

Δεν σε κατάλαβα, όταν άλλαξε το όνομα του αεροδρομίου δεν είχαμε πρόβλημα μόνο με την ονομασία αλλά και με τη ΣΗΜΑΙΑ το σύνταγμα κλπ

MagisterP είπε...

Αδυνατώ να σε παρακολουθήσω και για να τελειώνουμε δεν έχω τίποτε με το Γιωργάκη ως διαχειριστή του δημόσιου χρήματος, ούτε ως συντονιστή του κυβερνητικού έργου και πιστεύω ότι θα τα πάει καλύτερα στα οικονομικά θέματα από τον Κωστάκη (δε γίνεται χειρότερα άλλωστε.

Το μόνο που του προσάπτω (και είναι τραγικά σημαντικό) είναι ότι είναι ο εκφραστής της αμερικανικής πολιτικής στη χώρα μας και της νεοταξικής αντίληψης γενικότερα, ο άνθρωπός τους, που δε θα πει ποτέ όχι και έδωσε σαφή δείγματα γραφής από την πρώτη στιγμή. Και όπως ο Σημίτης ήταν καλός διαχειριστής αλλά ζήσαμε ημέρες εθνικής ντροπής επί των ημερών του (Ιμια, Οτσαλάν, "ευχαριστώ τους αμερκανούς" κλπ) το ίδιο θα συμβεί και με αυτόν. Απεύχομαι μόνο να χρειαστεί να παραχωρήσουμε μερικά στρέμματα γης για την ησυχία μας...Τέλος