Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΜΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

AYTH EINAI H ΚΥΡΙΑΡΧΗ "ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΙΚΗ" ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ:
ΚΕΦΑΛΙ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΒΕΤΑΙ!
ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ.....
Ε!
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ!
ΚΑΠΟΙΑ "ΠΟΝΗΡΙΑ" ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!
ΕΜ, ΕΛΑ ΝΤΕ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ"!
ΛΙΓΟΙ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
Ρεπορτάζ:esos.gr
Η Λίντα Κατέχη, ήταν ένα φτωχό κορίτσι από την Σαλαμίνα η οποία σπούδασε μετά πολλών δυσκολιών στην Αθήνα και κατάφερε να φτάσει στην κορυφαία θέση του Πρύτανη, ενός από τα εξέχοντα πανεπιστήμια του
κόσμου, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Ενδεχομένως να είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο.

Κι όμως αυτές τις ημέρες που κλήθηκε απ τη κυβέρνηση να βοηθήσει την πατρίδα της αφιλοκερδώς, με την μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει, δέχθηκε σκληρή επίθεση για ένα σκάνδαλο στο Πανεπιστήμιό της για το οποίο το όνομα της Κατέχη στη τελική έκθεση που συντάχθηκε ύστερα από σχετική έρευνα των αρμοδίων οργάνων δεν αναφέρθηκε πουθενά το όνομά της , γεγονός που διέλυσε κάθε υπόνοια για οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση των μεροληπτικών εισαγωγών φοιτητών στο πανεπιστήμιο. Μετά από την δημοσίευση της έκθεσης αυτής δεν υπήρξε καμιά άλλη αναφορά στην Καλιφόρνια ή οπουδήποτε αλλού για το θέμα αυτό σε σχέση με την Κατέχη.


Διβάστε παρακάτω τι λέει ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος για τη ν κ. Κατέχη:


"Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πει κανείς για τον τρόπο που γίνεται η πολιτική στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι πρακτικές που υιοθετούνται από ορισμένους προκαλούν θλίψη.

Ας πάρουμε το παράδειγμα αντιμετώπισης της Λίντας Κατέχη, από κάποια μέσα ενημέρωσης (λίγα είναι αλήθεια). Μίας γυναίκας που ξεκινώντας από την Σαλαμίνα και σπουδάζοντας μετά πολλών δυσκολιών στην Αθήνα, κατάφερε να φτάσει στην κορυφαία θέση -αυτή του πρύτανη- ενός από τα εξέχοντα πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Ενδεχομένως να είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο.

Ποιο είναι το «αμάρτημά της»; Οτι δέχθηκε να βοηθήσει την πατρίδα της αφιλοκερδώς, με την μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει, στην προσπάθεια που κάνει η τελευταία για να ξαναβρεί τον δρόμο της στον χώρο της παιδείας. Την διεθνή αναγνώριση και την εκτίμηση των συναδέλφων ανά τον κόσμο την είχε ούτως ή άλλως ήδη.

Στην προσπάθεια να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, μια εφημερίδα "ανακάλυψε" κάποια δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, και χωρίς να κάνει τον κόπο να διερευνήσει όλη την ιστορία, χωρίς να ενδιαφερθεί να μάθει την εξέλιξη των πραγμάτων και τον αντίλογο, κατέληξε αβίαστα -όπως τόσο συχνά συμβαίνει δυστυχώς στην χώρα μας- στο απόλυτο συμπέρασμα: «Ανέντιμη η Κατέχη».

Δεν φαίνεται να προβληματίστηκαν καν για το πώς είναι δυνατόν, αφότου γράφτηκαν αυτά στα οποία αναφέρονται, και αφότου διατυπώθηκαν οι καταγγελίες, να ήλθε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον εξέχοντα δημόσια πανεπιστήμια στον κόσμο και να την τοποθέτησε σε αυτή την θέση μετά από μια αξιοκρατική και εξαντλητική διαδικασία.

Ας δούμε όμως τι έχει γίνει, πάλι από τις πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Στην πολιτεία του Ιλλινόις, διατυπώθηκε πριν από χρόνια η κατηγορία ότι έγιναν εγγραφές φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις μετά από πολιτικές πιέσεις του τότε κυβερνήτη Blagojevich.

Η Πολιτεία του Ιλλινόις, με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, προέβη σε έρευνα σχετικά με την φερόμενη προσπάθεια του Κυβερνήτη Blagojevich (ο οποίος υποχρεώθηκε αργότερα σε παραίτηση για άλλους λόγους διαφθοράς) να ασκήσει πίεση στο Συμβούλιο Διοίκησης, τον Πρόεδρο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις να κάνουν δεκτούς κάποιους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο το 2003 και το 2005. Αυτό συνέβη 3 χρόνια και 1 χρόνο, αντίστοιχα, προτού αναλάβει η κ. Κατέχη την θέση του κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.

Περίπου ένα μήνα πριν από την έναρξη της έρευνας (τον Μάιο του 2009), έγινε γνωστή η ανάληψη από την Κατέχη της θέσης του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis. Ένας Γερουσιαστής της Καλιφόρνια, ο Leland Yee, εξέφρασε αντιρρήσεις για το μισθό της (που βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο των μισθών που λαμβάνουν οι άλλοι Πρυτάνεις μεγάλων Πανεπιστημίων). Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος Γερουσιαστής έχει γενικότερες αντιρρήσεις με την λειτουργία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και σε πολιτικό επίπεδο έχει εγείρει πολλές ενστάσεις απέναντι στις πράξεις του Προέδρου του Πανεπιστημίου.

Όταν άρχισε η έρευνα στο Ιλλινόις, ο Yee επεχείρησε να εμπλέξει την Κατέχη στην υπόθεση, ισχυριζόμενος κατ' αρχήν ότι ήταν υπεύθυνη για την υπόθεση με τις ανάρμοστες παρεμβάσεις του Κυβερνήτη.

Όταν έγινε σαφές ότι αυτές οι παρεμβάσεις του Κυβερνήτη στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις είχαν γίνει πριν από την περίοδο απασχόλησης της Κατέχη στο πανεπιστήμιο Ιλλινόις, ο Yee επικεντρώθηκε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε στείλει η Κατέχη ζητώντας πληροφορίες για μία Ελληνίδα φοιτήτρια έπειτα από παράκληση της οικογένειάς της. Η φοιτήτρια αυτή δεν είχε καμία σχέση με τους φοιτητές που είχαν γίνει δεκτοί ως συνέπεια των επαφών ανάμεσα στον Κυβερνήτη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας του οποίου γίνεται επίκληση είναι ένα από αυτά τα παλιά άρθρα του Yee και των συνεργατών του οι οποίοι προσπάθησαν να συνδέσουν την Κατέχη με το σκάνδαλο στο Ιλλινόις για να κάνουν κριτική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τον Πρόεδρό του και τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Επί της ουσίας της υπόθεσης στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, η πολιτεία του Ιλλινόις ερεύνησε την όλη υπόθεση μέσω ειδικής δικαστικής επιτροπής. Τα πορίσματα αυτής της επιτροπής δημοσιεύθηκαν σε μορφή τελικής έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2009. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις ενέργειες του πρώην Κυβερνήτη του Ιλλινόις, του Πρύτανη και του Προέδρου. Το όνομα της Κατέχη δεν αναφέρθηκε πουθενά στην έκθεση, γεγονός που διέλυσε κάθε υπόνοια για οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση των μεροληπτικών εισαγωγών φοιτητών στο πανεπιστήμιο. Μετά από την δημοσίευση της έκθεσης αυτής δεν υπήρξε καμιά άλλη αναφορά στην Καλιφόρνια ή οπουδήποτε αλλού για το θέμα αυτό σε σχέση με την Κατέχη.

Οσο για τις αμοιβές της Κατέχη, αυτές είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, όπως εξ άλλου ισχύει και για κάθε άλλο δημόσιο πρόσωπο στην Αμερική. Το αν αυτές θεωρούνται υψηλές, δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο κριτικής για την ίδια. Αυτή είναι η πραγματικότητα με τους μισθούς των Προέδρων μεγάλων Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ. Άλλωστε στις ΗΠΑ, μέρος της αποτίμησης των ικανοτήτων των πρυτάνεων των πανεπιστημίων εκφράζεται και μέσω του ύψους του μισθού που εξασφαλίζουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: