Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Δίκη Κορκονέα: "Επανάσταση" από τον 17χρονο μάρτυρα

Αρνήθηκε να καταθέσει ο 17χρονος

Με επιστολή του στο Ιντερνετ ο νεαρός φίλος του Αλέξη χαρακτήρισε πολιτική του επιλογή να μην εμφανιστεί στη δίκη. Νέα ένταση προκάλεσε παρέμβαση του Αλ. Κούγια που μίλησε για «επικίνδυνο έφηβο που ρίχνει μολότοφ»

Πολεμική ατμόσφαιρα επικράτησε χτες στη δίκη για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την απουσία του ανήλικου αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος είχε κληθεί για να καταθέσει, αλλά δεν προσήλθε, παρά την προχτεσινή απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας, που είχε διατάξει να προσαχθεί με αστυνομική συνοδεία.

Με επιστολή του σε ηλεκτρονικό site, που διαβάστηκε στο δικαστήριο, ο 17χρονος φίλος του Αλέξη, που ήταν μαζί του τη νύχτα της δολοφονίας στα Εξάρχεια, δήλωσε μεταξύ άλλων «δεν με ενδιαφέρει η έκβαση της δίκης», ενώ χαρακτήρισε «πολιτική μου επιλογή να μην εμφανίζομαι στις στιγμές που ορίζουν οι θεσμοί, αλλά να διαμορφώνω εγώ ο ίδιος τα δικά μου πλαίσια στα οποία θα εκφράσω την αντίληψή μου». (σ.σ. φοβερή αντιεξουσιαστική δήλωση!!!)

Η απόφαση του 17χρονου να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο και όσα ανέφερε στην επιστολή του, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήριζε «μυθομανή καραγκιοζάκο» τον συνήγορο υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξη Κούγια, και «γελοιότητες» όσα ανέφερε προχτές ο συνήγορος περί συμμετοχής του σε ακροαριστερές οργανώσεις, πυροδότησαν ένταση.
Το δικαστήριο, εκτός από την ομόφωνη απόφασή του για βίαιη προσαγωγή του 17χρονου στην Αμφισσα, αποφάσισε να αποσταλούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τα πρακτικά της δίκης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο νεαρός έχει διαπράξει το αδίκημα της απείθειας και οι γονείς του το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.Οι δικαστές υιοθέτησαν σχετική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Χαρ. Λακαφώση, ο οποίος είχε τονίσει ότι ο νεαρός επιδεικνύει απείθεια προς το δικαστήριο και ζήτησε τη βίαιη προσαγωγή του.
«Δεν φεύγω από την Αμφισσα εάν δεν εξετάσω τον μάρτυρα», δήλωσε ο εισαγγελέας, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμμετοχή του 17χρονου στην αποδεικτική διαδικασία τόσο σημαντική «που δεν νοείται περάτωση χωρίς να καταθέσει», ενώ έκανε λόγο για «δικονομικές επιπτώσεις στη χρονική διάρκεια της δίκης και στη διάρκεια κράτησης των κατηγορουμένων», υπονοώντας τη συμπλήρωση του 18μηνου προφυλάκισής τους μέχρι τις 6 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.
Λίγο νωρίτερα η πρόεδρος του δικαστηρίου, Αντζ. Παπαβασιλείου, είχε διαβάσει έγγραφο της Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο ο νεαρός αυτόπτης μάρτυρας δεν βρέθηκε στο σπίτι του στο Ψυχικό, όπου πήγαν αστυνομικοί στις 5.45 το πρωί, προκειμένου να τον συνοδεύσουν στην Αμφισσα. Ο πατέρας του δήλωσε ότι ο 17χρονος είχε φύγει νύχτα από το σπίτι του και από τότε είχαν χάσει κάθε επαφή μαζί του, καθώς είχε αλλάξει νούμερο στο κινητό του και δεν τους το είχε δώσει.

Εκκληση
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισαν ότι «όλοι επιθυμούμε να προσέλθει ο μάρτυρας» και έκαναν έκκληση «να μη διαταραχθεί η διαδικασία με τη βίαιη προσαγωγή του, εάν υπάρχει η δυνατότητα να προσέλθει οικειοθελώς».
Αντίθετα ο Αλ. Κούγιας χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του μάρτυρα «επικίνδυνου εφήβου, που χρησιμοποιεί βόμβες και μολότοφ» και ζήτησε να «ασκηθεί δίωξη για απείθεια στον μάρτυρα και στους γονείς του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου». Τα λόγια του κ. Κούγια προκάλεσαν την έκρηξη του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι είναι τακτική της υπεράσπισης να τρομοκρατεί μάρτυρες, εξαπολύοντας κατηγορίες σε βάρος τους. Την αντίδραση των γονιών του 17χρονου προκάλεσαν οι δηλώσεις Κούγια.
Με αφορμή όσα αναφέρονταν στο ηλεκτρονικό μήνυμα του 17χρονου, ο Αλ. Κούγιας ζήτησε την προστασία της ζωής του, των παιδιών του και των δικηγορικών του γραφείων, επειδή όπως τόνισε «από σήμερα αποτελώ στόχο επικίνδυνων αντιεξουσιαστών».
«Είναι μια ευθεία απειλή κατά της ζωής μου και της ζωής του πελάτη μου από έναν επικίνδυνο αναρχικό, που με ιδιαίτερο θράσος αναδεικνύει την επικίνδυνη προσωπικότητά του», είπε.
Τα σημεία που προκάλεσαν την ένταση

Τι λέει στην επιστολή του ο φίλος του 15χρονου Αλέξη
Αναφερόμενος σε όσα είπε ο Αλ. Κούγιας περί συμμετοχής του σε «ακροαριστερές οργανώσεις», ο 17χρονος τα χαρακτηρίζει στην επιστολή «γελοιότητες και σενάρια συνωμοσιολογίας ενός φαντασμένου δικηγορίσκου, ο οποίος αρέσκεται στο να δημιουργεί εντυπώσεις και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να γαντζώνεται από την επικαιρότητα, ανεξάρτητα με το αν αυτή είναι θετική ή αρνητική για τον ίδιο» γράφει μεταξύ άλλων.
Ενώ, σχετικά με την προχτεσινή ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι δεν τον παρακολουθούν, αναφέρει: «...το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι πως όσο αυτοί δεν με παρακολουθούν άλλο τόσο ο Κορκονέας δεν πυροβόλησε τον Αλέξανδρο». Και καταλήγει: «Οφείλω να διευκρινίσω και πως, παρά τα δημοσιεύματα, δεν είχα κανένα σκοπό να εμφανιστώ στη δίκη, διότι δεν με απασχολεί ούτε στο ελάχιστο η έκβασή της.
Θεωρώ ως πολιτική μου επιλογή να μην εμφανίζομαι στις στιγμές που ορίζουν οι θεσμοί, αλλά να διαμορφώνω εγώ ο ίδιος τα δικά μου πλαίσια στα οποία θα εκφράσω την αντίληψή μου. Εύχομαι λοιπόν τόσο στον κ. Κούγια, όσο και στον πελάτη του, καλά ξεμπερδέματα και προκαλώ την ελληνική αστυνομία να φέρει εις πέρας το έργο της, αν και εφόσον έχει τη συγκεκριμένη δυνατότητα». Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

Μ. ΜΠΕΝΕΑ
Από το Έθνος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: