Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Σάββατο, 8 Μαΐου 2010

Έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ προβλέπει ο Πώλ Κρούγκμαν

«Πολύ φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα καταλήξει να φύγει από το ευρώ», υπογραμμίζει στο blog του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.

Ο Krugman εκτιμά ότι η χώρα όχι μόνο θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της -ευφημισμός για την άρνηση πληρωμής του δημοσίου χρέους, αλλά θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, ενώ τονίζει πως έχει αρχίσει να μοιάζει με την Αργεντινή του 2001.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η αντίληψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τι γράφει….

Αναλυτικότερα, δηλώνει ότι «έχω ήδη αναφέρει τη λογική μου: ακόμα και με αναδιάρθρωση χρέους, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει σοβαρά προβλήματα, αναγκασμένη να επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας -και να προκαλέσει βαθιά οικονομική ύφεση- μόνο για να κλείσει το πρωτογενές, άτοκο έλλειμμα».

Αυτό που θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για λιτότητα θα ήταν κάτι που θα βοηθούσε την επέκταση της οικονομίας, ή τουλάχιστον τη μη συρρίκνωσή της σε τόσο μεγάλο βαθμό, αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι αυτό θα μείωνε την οικονομική οδύνη, αλλά θα αύξανε τα έσοδα, μειώνοντας το αναγκαίο μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σημειώνει, δε, ότι ο μοναδικός δρόμος για οικονομική επέκταση είναι η αύξηση των εξαγωγών, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οι ελληνικές δαπάνες και οι τιμές καταγράψουν κάθετη πτώση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλιώς, θα υπάρξει υποτίμηση, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ.

Επιπλέον, τονίζει ότι σε μία τέτοια περίπτωση, αυτό θα πυροδοτούσε καταστροφικές επιθέσεις στις τράπεζες.

Real-Politics
Το είδαμε στο "Ρε-ουστ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: