Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Συγκρότηση μικτής επιτροπής Κύπρου - Ελλάδας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση...

...Με απόφαση των υπουργών Παιδείας των δύο χωρών

Λευκωσία: Το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Κύπρο και στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου και της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Αννας Διαμαντοπούλου. Σε δηλώσεις στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου, στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για διάφορα θέματα», σημειώνοντας ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε, κυρίως, στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις δύο χώρες».

«Κάναμε μια εκτενή ενημέρωση για όλα τα μέτωπα κατά μήκος των οποίων επιχειρούμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρύθμιση των αναλυτικών προγραμμάτων», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων, Γιώργος Τσιάκαλος, προέβη σε ενημέρωση «ως προς το πού φτάσαμε», επισημαίνοντας ότι «είναι γνωστό ότι έχουν παραδοθεί τα αναλυτικά προγράμματα και είμαστε στην τελική φάση της συγγραφής του ενιαίου κειμένου για όλα τα μαθήματα»...Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ακόμη ότι «συμφωνήσαμε με την κ. Διαμαντοπούλου στη συγκρότηση μιας μεικτής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τη διαδικασία και στις δύο χώρες και θα διασφαλίζει το συντονισμό, αλλά και επίσης στην παραγωγή νέου υλικού, που θα πραγματώνει τα αναλυτικά προγράμματα».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι σύντομα θα προχωρήσουμε σε μια ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τα θέματα της παιδείας», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «μέσα στα πλαίσια αυτά έγινε μια συζήτηση κάποιων θεμάτων τα οποία μας απασχολούν».

Οπως είπε, και σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα υπήρξε συμφωνία όπως υποβληθούν προτάσεις από κάποιες υπηρεσιακές επιτροπές.

«Είμαι ευτυχής για την επίσκεψη και προσβλέπω στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου σε όλα αυτά τα πολύ σημαντικά μέτωπα που θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό της παιδείας μας», τόνισε.

Από την πλευρά της, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι παρόλο που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εξουσία μόνο τρεισήμισι μήνες, εντούτοις, πρόσθεσε, «έχει γίνει σαφές ότι η προτεραιότητα του Ελληνα Πρωθυπουργού δίνεται σε κοινωνικούς τομείς, με κορυφαίο αυτό της παιδείας».

«Γι’ αυτό και υπάρχει και ειδική χρηματοδότηση αλλά και προτεραιότητα που αφορά μεγάλες αλλαγές στο σύνολο της παιδείας, ξεκινώντας όμως από το νηπιαγωγείο, την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια».

Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της στην Κύπρο με την ιδιότητα της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

Ακολούθως, ανέφερε ότι «η νέα πολιτική είναι ότι στο Υπουργείο Παιδείας ενσωματώνονται όλες οι μεγάλες στρατηγικές δια βίου μάθησης που είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Λισαβόνας, αλλά και όλο το χαρτοφυλάκιο της έρευνας και τεχνολογίας».

Είπε ακόμη ότι «η επίσκεψη αυτή έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα», προσθέτοντας ότι «χαίρομαι πολύ που ξεκινώ από την Κύπρο, όπου στο χώρο της παιδείας είναι η πιο στενή συνεργασία, μας ενώνει πάνω απ’ όλα η γλώσσα και ο πολιτισμός, βασικοί άξονες της παιδείας».

Σημείωσε ότι η επίσκεψη γίνεται και για ουσιαστικούς λόγους «γιατί οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει ο Υπουργός και το Υπουργείο Παιδείας είναι προς τη σύγχρονη κατεύθυνση που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει ή βρίσκονται στη διαδικασία και είναι η ουσιαστική αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων και των παιδαγωγικών μεθόδων».

«Χωρίς αυτή την αλλαγή καμιά άλλη αλλαγή δεν μπορεί να αποδώσει», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία και βεβαίως, έχουμε δυνατότητα αμοιβαίου οφέλους από τη δουλειά που έχει γίνει και στις δύο χώρες».

Ανέφερε ακόμη ότι «συζητήσαμε τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν Κυπρίους και Ελλαδίτες φοιτητές για τα Πανεπιστήμια και της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και το θέμα του μνημονίου συνεργασίας, το οποίο θα ανανεωθεί μέσα στο 2010».

«Συμφωνούμε και οι δύο ότι είναι πολλά τα θέματα, τα οποία μπορούν και πρέπει να προστεθούν ώστε η συνεργασία να γίνει όσο γίνεται πιο αποδοτική», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει να γίνει προαιρετικό από υποχρεωτικό, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι «τουλάχιστον στη δική μας ανάλυση δεν έχουμε ακόμη μπει σ’ αυτό το θέμα και υπάρχουν πολλές συζητήσεις που αφορούν τη δυνατότητα επιλογής για τα παιδιά που δεν θέλουν να έχουν ένα μάθημα με ομολογιακά και κατηχητικά χαρακτηριστικά, κυρίως, βεβαίως, παιδιά που προέρχονται από άλλα δόγματα».

«Οσον αφορά την τελική θέση μας, θα τη διατυπώσω όταν θα έχουμε προχωρήσει και ως προς τα αναλυτικά προγράμματα και ως προς τις μεθόδους διδασκαλίας και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η σύνθεση του ελληνικού σχολείου», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «εμείς έχουμε πολιτική ότι όποιος θέλει να ζητήσει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών έχει δικαίωμα να το πράξει και απαλλάσσεται».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το είδαμε στον "Φιλελεύθερο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: