Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...

EAN ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΑΝΑΜΕ 20 Η 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ( ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΑΝΤΑ, ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ)???

Εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις

Πωλούνται καζίνα, Ξενία και άδειες για «φρουτάκια», κάλεσμα σε επενδυτές για ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ | Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
 
Φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεκάδων δισ. ευρώ την προσεχή τριετία με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων δρομολογεί η κυβέρνηση. Αξονας του προγράμματος είναι οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών, αεροδρομίων και αυτοκινητοδρόμων, υποδομές για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι υπάρχει ήδη εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από ξένους απενδυτές. Χθες, ύστερα από ένα υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα, οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , Υποδομών κ. Δ.Ρέππας , Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος και Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη  παρουσίασαν σχέδια για την πολιτική μετοχοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων, αναδιαρθρώσεων και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Υπήρξαν ωστόσο φειδωλοί ως προς τα χρονοδιαγράμματα, τις λεπτομέρειες της υλοποίησης και τους στόχους είσπραξης εσόδων. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία της υπουργού Οικονομίας κυρίας Λούκας Κατσέλη, η οποία βρισκόταν στη Βουλή.

Από τις ανακοινώσεις ξεχώρισε η αναγκαστική, ελέω μνημονίου, αναδιάρθρωση του ΟΣΕ μέσα στο προσεχές δεκάμηνο και η παραχώρηση ποσοστών 39% των ΕΛΤΑ, 10% της ΕΥΔΑΠ και 23% της ΕΥΑΘ με το Δημόσιο να διατηρεί το 51% και στις τρεις εταιρείες.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε κάλεσμα στους ξένους επενδυτές και υπογράμμισε τη γενική φιλοσοφία της «διασφάλισης των δημοσίων αγαθών» και των συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και εθνικής ασφάλειας. Εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συμφωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς για την εκμετάλλευση από ιδιώτες- με συμβάσεις παραχώρησης- των λιμανιών, των αεροδρομίων και των αυτοκινητοδρόμων της χώρας, υποδομές που προσελκύουν ήδη το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτων. Ειδικότερα για τους μεγάλους οδικούς άξονες σχεδιάζεται η παραχώρηση περαιτέρω χιλιομέτρων σε ιδιώτες. Π.χ., στην Εγνατία προγραμματίζεται ακόμη και η παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης γαιών γύρω από τον αυτοκινητόδρομο για εμπορικές χρήσεις.

Επίσης με παραχώρηση προβλέπεται να γίνει η νέα γραμμή του μετρό. Για τον ΟΣΕ, ένα θέμα που αφορά χιλιάδες εργαζομένους, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς η αναδιάρθρωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο ως τον Μάρτιο του 2011. Το σχέδιο προβλέπει μετατάξεις προσωπικού, κλείσιμο ζημιογόνων δρομολογίων και παραχώρηση του 49% και του μάνατζμεντ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Περιλαμβάνει επίσης την εκμετάλλευση από ιδιώτες με συμβάσεις παραχώρησης σταθμών, εμπορικών ακινήτων και επίσης των Εμπορευματικών Κέντρων Θριασίου Πεδίου και Θεσσαλονίκης.

Δεν αλλάζει προς το παρόν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δημοσίου στα ΕΛΛΠΕ, στη ΔΕΗ, στη ΔΕΠΑ και στη ΔΕΣΦΑ, ενώ για τον ΟΤΕ ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε εξελίξεις οι οποίες ωστόσο θα συζητηθούν με τη νέα διοίκηση του Οργανισμού. Οσον αφορά τη ΔΕΗ, με τηνυλοποίηση του τρίτου ενεργειακού πακέτου θα διαχωριστεί υποχρεωτικά η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τη μεταφορά και τη διανομή, άρα θα υπάρξει ξεχωριστή εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Οι παραγωγοί ηλεκτρισμού και οι εισαγωγείς δεν θα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε διοικητική θέση στην εταιρεία αυτή, που μπορεί να είναι και ο ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος θα παραμείνει κρατικός. Σχεδιάζεται επίσης η πώληση υπαρχουσών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού για να ανοίξει η αγορά ενέργειας και να δημιουργηθεί περιβάλλον επενδύσεων από ιδιώτες.

Στο πεδίο της ενέργειας προωθείται επίσης ο διαχωρισμός ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, με έλεγχο του Δημοσίου στον ΔΕΣΦΑ. Θα γίνει αποτίμηση της αξίας της ΔΕΠΑ ώστε να εκτιμηθεί το ποσό που χρειάζεται για να απαλλοτριωθεί η option που έχει η ΔΕΗ για την εξαγορά του 30% των μετοχών της.

Για τον ΟΠΑΠ ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραχωρηθεί επιπλέον ποσοστό του Δημοσίου και ανακοίνωσε την κατάθεση σχεδίου νόμου τον επόμενο μήνα στη Βουλή για τα τυχερά παιχνίδια. Θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων το διαδικτυακό Στοίχημα και τις άδειες για μαγαζιά με «φρουτάκια». Στόχος είναι η συρρίκνωση του παράνομου τζόγου και η ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να μελετηθεί και το θέμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία εταιρείας συμμετοχών του Δημοσίου που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και στην οποία θα ενταχθούν κρατικά μερίδια ακόμη και εισηγμένων εταιρειών όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.

Πωλητήριο μπαίνει στα καζίνα και σε μεμονωμένα Ξενία, ενώ δίδεται ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=335419&dt=03/06/2010#ixzz0pmOjfzWV

1 σχόλιο:

PANAGIOTIS είπε...

Έλα ντε!

Θέλεις γιατί είμαστε ΠΟΛΥ συντηρητικός λαός?

Θέλεις γιατί έπρεπε να μείνουν οι ΔΕΚΟ υπό κρατικό έλεγχο ( το magment εννοώ) , ώστε οι προμήθειες υλικών να είναι "προσβάσιμες" σε κάποιους?

Θέλεις γιατί μία ολόκληρη γενιά ( "γενιά του πολυτεχνείου" και της αντίστοιχης ατταβιστικής μυθολογίας)"έφαγε" αυτά που αντιστοιχούσαν στις δύο επόμενες?

Θέλεις γιατί "ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"??? ( Την οποία προφανώς και δεν διαθέτουμε πια ως λαός - αλλά που ξέρεις? μπορεί και να την επανα-αναπτύξουμε κάποτε στο μέλλον)

Θέλεις γιατί μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας?? ( εθνικό σπορ)

Θέλεις γιατί "πάντα φταίνε οι άλλοι" γιατί κατατρέχουν "το έθνος των Ελληναράδων" ( στα πλαίσια κάποιου διεστραμμένου και διαχρονικού χόμπυ προφανώς)????

Πολλές οι πιθανές ερμηνείες, αλλά συνάμα τόσο φτωχές και απογοητευτικές!!!