Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ψηφιοποίηση Επιστημονικών και Φιλοσοφικών Κειμένων γραμμένων στην ελληνική γλώσσα από το 1600 έως το 1821

Επιστημονικά και Φιλοσοφικά Κείμενα
 

Ελληνομνήμων
 
Ελληνομνήμων είναι ο τίτλος μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης η οποία περιέχει όλα τα φιλοσοφικά και επιστημονικά κείμενα γραμμένα στην ελληνική γλώσσα από το 1600 έως το 1821.
Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε σε όλες τις φάσεις της υλοποίησής του από το Ίδρυμα Λάτση και την Eurobank EFG. Η πρώτη φάση, η οποία ξεκίνησε το 1995, αφορούσε στην ψηφιοποίηση όλων των βιβλίων που εκδόθηκαν κατά την προαναφερθείσα περίοδο και ολοκληρώθηκε το 2000.
Η δεύτερη φάση αφορά στην ψηφιοποίηση των χειρογράφων της ίδιας περιόδου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010. Το έργο ανέλαβε να υλοποιήσει το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Επεξεργασίας Ιστορικών Αρχείων του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.phs.uoa.gr/dlab). Η συλλογή αυτή των ελληνικών κειμένων της περιόδου 1600-1821 χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα βιβλία που εκδόθηκαν στην Βιέννη, τη Βενετία, το Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη και το Λάιπτσιγκ. Πρόκειται για 204 τόμους των 53.000 σελίδων συνολικά. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει χειρόγραφα - πρωτότυπα ή αντίγραφα των σωζόμενων πρωτότυπων - τα οποία αριθμούν πάνω από 500.000 σελίδες στο σύνολό τους.
Τα χειρόγραφα αυτά βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων διάφορων εθνικών και ιδιωτικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, των Βιβλιοθηκών των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως, Ιεροσολύμων και Αλεξάνδρειας, της Μποντλιανής Βιβλιοθήκης στην Οξφόρδη, διαφόρων βιβλιοθηκών στην Τουρκία, καθώς και των βιβλιοθηκών μοναστηριών στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία.
Το όλο έργο της καταλογογράφησης, φωτογράφησης και ψηφιοποίησης θα έχει ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, τη διαμόρφωση μιας μοναδικής συλλογής των μέχρι τώρα άγνωστων ελληνικών συγγραφικών έργων.
Το υλικό αυτό έχει επίσης εμπλουτιστεί με τις βιογραφίες των συγγραφέων και με λοιπά ιστορικά στοιχεία και είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:
Το είδαμε στο Άλφα-Βήτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: