Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Ολοταχώς για την παράδοση της ΔΕΗ




ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΕΠΑΡΑΤΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ. ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ "ΧΑΛΑΓΑΝ ΤOΝ ΚΟΣΜΟ". ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ? ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ?

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=6667

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ολοταχώς για την παράδοση της ΔΕΗ
05/08/2010 - 10:37



Ολοταχώς για την παράδοση της ΔΕΗ στο μεγάλο κεφάλαιο
Σήμερα συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για την οριστικοποίηση των διαδικασιών, με «μπούσουλα» τις απαιτήσεις της τρόικας
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προωθεί η κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων στις δραστηριότητες της επιχείρησης.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβρη και όπως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους κυβερνητικά στελέχη η πολιτική αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη, αποφασισμένη και διακηρυγμένη εδώ και χρόνια.
Για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, κοινή συνισταμένη στις σχετικές δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων είναι οι γενικολογίες περί δήθεν διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι η ΔΕΗ ούτε δημόσια είναι, εδώ και χρόνια, με ευθύνη των πολιτικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ούτε η «απελευθέρωση», δηλαδή η παράδοσή της στην κερδοσκοπική δράση των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων, μπορεί να συνυπάρχει με την προστασία των συμφερόντων του λαού και την εξυπηρέτηση των αναγκών του.
Το θέμα που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες, απ' όταν έγινε γνωστό ότι η τρόικα απαιτεί εδώ και τώρα πώληση του 40% των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ με λιγνίτη και νερό, είναι το πώς, και όχι το εάν θα προχωρήσει η «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση.
Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δίνοντας ταυτόχρονα τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της χτεσινής διυπουργικής σύσκεψης, σημείωσε: «Η απελευθέρωση της ενέργειας δεν είναι θέμα μνημονίου. Συζητάμε πώς θα γίνει αλλά όχι αν θα γίνει»! Στο ίδιο πνεύμα υπουργοί της κυβέρνησης τις προηγούμενες μέρες (Μπεγλίτης, Πεταλωτής)σημείωναν ότι «η απελευθέρωση της ενέργειας είναι προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ».
Επιπλέον, η κυβέρνηση, πέρα από το γεγονός ότι ούτως ή άλλως έχει ως κεντρικό άξονα του προγράμματός της την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, έχει αποδεχτεί και ως όρο στο μνημόνιο που συνυπέγραψε με ΔΝΤ και ΕΕ την «ολοκλήρωση των σχεδίων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και την έναρξη του εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές» μέχρι το Σεπτέμβρη του 2010. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δρομολογεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά γύρω από τις δεσμεύσεις και τις προθέσεις της.
Τα «σενάρια» για το ξεπούλημα
Στο μεταξύ, σήμερα θα συνεδριάσει υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, διευρυμένη κυβερνητική επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργών Χ. Παμπούκη, Γ. Παπακωνσταντίνου και Τ. Μπιρμπίλη, όπου θα συζητηθούν όλες οι αντιδραστικές «προτάσεις» της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με ασφαλείς κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει τέσσερα ενδεχόμενα:
1) Να πωλήσει το 40% των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που κινούνται με λιγνίτη και νερό.
2) Να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα ανεκμετάλλευτα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας (Δράμα, Βεύη, Ελασσόνα, Βεγόρα).
3) Να πωλήσει μέρος της παραγόμενης ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, οι οποίοι θα το μεταπωλούν σε καταναλωτές.
4) Να συμμετάσχουν ιδιώτες στις νέες μονάδες που κατασκευάζονται από τη ΔΕΗ. Πράγμα το οποίο κατέστησε σαφές ως κυβερνητική πρόθεση με χτεσινές της δηλώσεις και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό. «Οι Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα είναι ένα πάρα πολύ πρόσφορο εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, γιατί ξέρετε, ο δημόσιος τομέας δεν είναι πάντοτε ο πιο κατάλληλος για να διαχειριστεί υπηρεσίες και προϊόντα...», είπε, απαντώντας στο σενάριο για «κοινές επενδύσεις ΔΕΗ - ιδιωτών για νέες μονάδες».
Οποιο από τα σενάρια και αν επικρατήσει - κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν και το συνδυασμό τους - η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την παραπέρα είσοδο των ιδιωτών στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οπως επιβεβαίωσε χωρίς περιστροφές και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, με δηλώσεις της μέσω του γραφείου της, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», και προσπαθώντας να θολώσει τα νερά γύρω από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το πώς θα πετύχει το στόχο της, ότι «δεν τίθεται θέμα πώλησης λιγνιτικών ή υδροηλεκτρικών μονάδων». Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην προχτεσινή συνάντηση των Γ. Παπακωνσταντίνου και Τ. Μπιρμπίλη με τα στελέχη της τρόικας συζητήθηκαν τα πάντα από «μηδενική βάση» για το θέμα της «απελευθέρωσης» της ενέργειας αλλά και για την τύχη της ΔΕΗ. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει τίποτα.
Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, πιστές στις επιταγές των μονοπωλίων και της ΕΕ, στις επιταγές για «απελευθέρωση» και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δρομολογούν εδώ και χρόνια τις εξελίξεις με γνώμονα την προετοιμασία για την παράδοση της ενέργειας στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.
Σ' αυτό το πλαίσιο οι κυβερνήσεις των δύο κομμάτων κόβοντας η μία και ράβοντας η άλλη προώθησαν εναλλασσόμενες στην εξουσία την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (την περίοδο 2001 - 2003 μετοχοποιήθηκε το 49% της ΔΕΗ).
Με την ίδια λογική οι ευρωβουλευτές τους ψήφισαν πέρσι στο Ευρωκοινοβούλιο την οδηγία 73/2009 για το διαχωρισμό των δικτύων, που στην πράξη αποτελεί πρόδρομο για τη διευκόλυνση της εισόδου των ιδιωτών στην ενέργεια. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και ο λεγόμενος εξορθολογισμός των τιμολογίων της ΔΕΗ τον οποίο η κυβέρνηση θα προωθήσει από το Σεπτέμβρη, που εκτιμάται ότι θα εκτινάξει τα τιμολόγια της ΔΕΗ μέχρι και σε διπλασιασμό.
Επίδειξη αυταρχισμού
Η κυβέρνηση, παράλληλα με τον τρόπο που επιχειρεί να πλασάρει την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες, φροντίζει να στείλει και μήνυμα αυταρχισμού σε όσους αντιδρούν στην ιδιωτικοποίησή της.
Σε μια επίδειξη πυγμής κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε χτες: «Ακολουθούμε μείγμα διαβούλευσης και αποφασιστικότητας για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης. Είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε την πολιτική μας. Εμάς επέλεξε ο λαός και εμείς θα αποφασίσουμε».
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει τη διευρυμένη λαϊκή αγανάκτηση αφού όποιο και από τα σενάρια και αν καρποφορήσει η μαζική είσοδος των ιδιωτών στο χώρο της ενέργειας θα σημάνει τεράστια αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: