Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία θα καλυφθούν με ... αποσπάσεις σε γραφεία!


Τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία θα καλυφθούν με ... αποσπάσεις σε γραφεία! 
του Διονύση Μωράκη
21/08/2010 - 17:07

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Φαίνεται πως το Υπουργείο Παιδείας βρήκε τη λύση για να καλύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά. Και η λύση δεν είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, οι υποχρεωτικές υπερωρίες των εκπαιδευτικών ή οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών που πλεονάζουν σε περιοχές που υπάρχουν κενά, όπως προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη η ηγεσία του Υπουργείου. Η λύση είναι ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ!!! Και προφανώς εντάσσεται στην "ορθολογική διαχείριση των  εκπαιδευτικών" που θα ακολουθεί στο εξής το Υπουργείο.
Με εγκύκλιο που εκδόθηκε την Πέμπτη 19 Αυγούστου, την οποία δεν υπογράφει ούτε ο Γενικός Γραμματέας ούτε η Υφυπουργός αλλά Η ΙΔΙΑ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ενημερώνονται οι εκπαιδευτικοί ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν μέχρι τη Δευτέρα 23 Αυγούστου συμπληρωματικές αιτήσεις απόσπασης σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης (η σχετική ανακοίνωση στο site του Υπουργείου http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1061%3A-a-b-19-08-10&catid=47%3A2010-02-16-10-08-47&Itemid=142&lang=el).
Το γεγονός συνιστά μέγα σκάνδαλο για δύο λόγους.
Κατ' αρχήν ο χρόνος έκδοσης της εγκυκλίου και οι προθεσμίες εγείρουν ερωτηματικά. Όταν η εγκύκλιος εκδίδεται την Πέμπτη 19 Αυγούστου και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, είναι προφανές ότι θα προφτάσουν να υποβάλουν αίτηση μόνο όσοι έχουν "εσωτερική πληροφόρηση".
Δεύτερον και κυριότερο, είναι απαράδεκτο το Υπουργείο να προσπαθεί να καλύψει 11.500 συνταξιοδοτήσεις με μόλις 2.500 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και παράλληλα να προχωράει σε πρόσθετες αποσπάσεις σε γραφεία. Αλήθεια ποιο στέλεχος της ηγεσίας του Υπουργείου θα τολμήσει το Σεπτέμβρη να δώσει εντολή για να στοιβάχθούν 30 μαθητές σε μια αίθουσα ή να μετακινηθούν χωρίς αίτησή τους εκπαιδευτικοί προκειμένου να καλυφθούν κενά όταν την ίδια στιγμή θα διαιωνίζονται στρεβλές πρακτικές του παρελθόντος στο θέμα των αποσπάσεων;
Η Υπουργός σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται υπενθυμίζει ότι όταν ανέλαβε πέρυσι βρήκε 7000 εκπαιδευτικούς εκτός σχολικής αίθουσας όταν την ίδια στιγμή υπήρχαν χιλιάδες ελλείψεις στα σχολεία. Αλήθεια τι θα πει το Σεπτέμβρη στους μαθητές και τους γονείς τους όταν η κατάσταση θα είναι πάλι ίδια, αν όχι χειρότερη; Ποιος θα φταίει αυτή τη φορά; Η προηγούμενη κυβέρνηση, οι "τεμπέληδες" εκπαιδευτικοί ή οι "κακοί" συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ; Και τι θα πει αυτή τη φορά η μερίδα του Τύπου που συνεχίζει να χρεώνει τις ελλείψεις  εκπαιδευτικών στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς; Εγώ απαντήσεις δεν έχω καθώς ανήκω σε εκείνους που αντιστέκονται στην "επανάσταση του αυτονόητου" που προσπαθεί να φέρει η Υπουργός.
Διονύσης Μωράκης
Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ 19)

Δεν υπάρχουν σχόλια: