Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Παρά τις υποσχέσεις το "ψαλίδισμα" θα συνεχιστεί

Αλφα-Βήτα, 09/08/2010 - 09:47

ΜΕΘΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2011

«Ψαλίδι» στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο μισθολόγιο καθώς στόχος είναι να διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα, όπως και το επίδομα θέσης (θα το λαμβάνουν οι προϊστάμενοι διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων και τμημάτων).

Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση πλήθος επιδομάτων θα καταργηθεί ενώ κάποια επιδόματα όπως είναι το κίνητρο απόδοσης ή το επίδομα εξομάλυνσης που το λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό. Και όπως προβλέπει το μνημόνιο η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου θα πρέπει να μειωθεί κατά 2,7δισ ευρώ την επόμενη τριετία.

Για το λόγο αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή που θα καταγράψει όλα τα επιδόματα του Δημοσίου, θα αξιολογήσει την σκοπιμότητα τους και θα υποβάλλει προτάσεις για τα ποια πρέπει να διατηρηθούν και ποια να καταργηθούν.
Τα επιδόματα στο δημόσιο τομέα είναι ύψους 5,2δισ ευρώ, ενώ ο  βασικός μισθός 6,9δισ ευρώ. Αυτό βέβαια συμβαίνει καθώς όλες οι κυβερνήσεις κρατούσαν σε πολύ χαμηλά όρια το βασικό μισθό και οποιαδήποτε αύξηση μετά από πίεση των εργαζομένων φρόντιζαν να τη δίνουν με τη μορφή κάποιου επιδόματος.
Το πρώτο βήμα γίνεται ήδη με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και την πληρωμή τους μέσω της ενιαίας αρχής, οπότε θα υπάρχει πλήρης εικόνα της μισθολογικής κατάστασης του κάθε υπαλλήλου.
Και θα εντοπισθούν οι έκτακτες αμοιβές που λαμβάνουν κάποιοι ως έξοδα κίνησης, παράστασης κλπ.
Σύμφωνα με το μνημόνιο η δαπάνη του δημοσίου για μισθούς και συντάξεις προβλέπεται να μειωθεί κατά 6,3δισ ευρώ την περίοδο 2010-2014 και από τα 29,46δισ ευρώ που ήταν το 2009 να έχει μειωθεί στα 23,13δισ ευρώ το 2014.
Μόνο από τις περικοπές στους μισθούς τη περίοδο 2011-2013 θα είναι ύψους 2,7δισ ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: