Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Τρομοκρατία καταγγέλλουν οι καθαρίστριες σε δημόσια νοσοκομεία


TI EΓΙΝΕ? Η "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΙΑ" ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΘΕΣΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΗΣ Κας ΚΟΥΝΕΒΑ? ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΜΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ?



04/08/2010 - 14:06

Υπό καθεστώς φόβου και με μισθό που μετά βίας αγγίζει τα 500 ευρώ το μήνα είναι αναγκασμένες να εργάζονται οι καθαρίστριες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της κεντρικής Μακεδονίας.
Tης Νικολέτας Μπούκα


Όπως καταγγέλλουν, το τελευταίο διάστημα η εργολαβική εταιρία στην οποία ανήκουν και η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, αντιδρά στην ύπαρξη και τη δράση του σωματείου τους. Ταυτόχρονα, λειτουργώντας παράνομα, προχώρησε στην ίδρυση δικού της εργοδοτικού σωματείου, απαιτώντας από τις εργαζόμενες καθαρίστριες να ενταχθούν σ’ αυτό, διαφορετικά θα χάσουν τη δουλειά τους.
“Ήδη, η εταιρεία προχώρησε στη μετάθεση τριών μελών του προεδρείου του εργασιακού σωματείου μας, τα οποία εργάζονταν στο Ιπποκράτειο και τώρα πήγαν στο Αφροδισίων. Μάλιστα, επιμένει σ’ αυτές τις μεταθέσεις παρά τις συστάσεις του υπουργείου Εργασίας. Οι τρεις αυτές εργαζόμενες ‘τιμωρούνται’ από την εταιρεία, διότι ήταν εκείνες που ύψωσαν το ανάστημά τους και προχώρησαν σε καταγγελίες προς την Επιθεώρηση Εργασίας τόσο για τις συνθήκες δουλειάς όσο και για την παράνομη ίδρυση σωματείου από την εταιρεία”, εξηγεί στη “Μ” η αντιπρόεδρος του κλαδικού σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαρισμού και φύλαξης (εργολαβίες) προς ιδιώτες και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κεντρικής Μακεδονίας, Ελένη Παυλίδου.   
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Χθες, οι καθαρίστριες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, ενώ δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν. Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι να ανακληθούν οι μεταθέσεις και να μη γίνουν άλλες, να πληρώνονται κανονικά τον μισθό και τα ένσημα όλες οι καθαρίστριες σε όλα τα έργα, να ελεγχθούν οι εργολάβοι από το κράτος για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας αλλά και για τα χρήματα που λαμβάνουν παράνομα οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία και τους άλλους φορείς και να σταματήσει η τρομοκρατία των εργολάβων που υποστηρίζεται και από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές.  
Σύμφωνα με την κ. Παυλίδου, τα μέλη του σωματείου ανέρχονται σε 250-300 στην κεντρική Μακεδονία, ενώ μόνο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο εργάζονται 64 άτομα, τη στιγμή που η σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εργολάβο κάνει λόγο για 98 άτομα. 
Επιστολή στον πρωθυπουργόΕξάλλου, το σωματείο εργολαβικών καθαριστριών και φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου, καλώντας τον να αναλάβει κι αυτός τις ευθύνες του για το έγκλημα των εργολαβιών που πλουτίζουν σε βάρος του δημοσίου και των εργαζόμενων, την ώρα που η κυβέρνηση κόβει τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών. 
“Οι εργολάβοι κλέβουν ακόμη κι αυτό το μεροκάματο της πείνας που παίρνουμε και είναι κάτω από 500 ευρώ. Τρομοκρατούν εμάς και τις οικογένειές μας για να μη μιλήσουμε για όσα συμβαίνουν.  Όλοι ξέρουν ότι δημόσιοι οργανισμοί πληρώνουν από το χρήμα του δημοσίου για εργαζόμενους που δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, πληρώνουν στην εταιρεία για 100 εργαζόμενους, ενώ εργάζονται μόνο 60. Αυτά προκύπτουν από τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών και τα δικαστήρια”, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του σωματείου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 4/8/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: