Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΑΦΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΦΥΓΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ, Ε;

Ο Γιώργος αναζητεί τον «τέταρτο δρόμο»

Πρώτο δείγμα όσων θα εξαγγείλει τις επόμενες ημέρες έδωσε ο Πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο «Christian Science Μonitor»

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Πρόγευση για τα όσα σχεδιάζει να πει και να εξαγγείλει τις προσεχείς εβδομάδες έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «αντί να μιλάμε πλέον για τον τρίτο δρόμο προς τον Σοσιαλισμό, χρειαζόμαστε έναν τέταρτο δρόμο». Με αυτή την ιδεολογικού χαρακτήρα τοποθέτηση εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο κ. Γ. Παπανδρέου σημείωσε σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην ηλεκτρονική σελίδα του «Christian Science Μonitor» ότι ο νέος προσανατολισμός των Σοσιαλιστών θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αγορές θα πρέπει μεν να έχουν την ελευθερία να καινοτομούν και να αναπτύσσονται, αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η δημοκρατία δεν υποτάσσεται στις αγορές. Διευκρινίζοντας περαιτέρω τα λεγόμενά του, ο Πρωθυπουργός αναφέρει στην ίδια συνέντευξη ότι «ο τέταρτος δρόμος βασίζεται σε δημοκρατικούς θεσμούς, οι οποίοι θέτουν την παγκόσμια αλληλεγγύη πάνω από κάθε εθνικό συμφέρον» και συμπληρώνει: «Πρέπει να επιμείνουμε στην παγκοσμιοποίηση, όμως να είμαστε εμείς εκείνοι που θα αποφασίσουμε σε ποια κατεύθυνση θέλουμε να την οδηγήσουμε. Αυτό σημαίνει μια σειρά πραγμάτων. Χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση. Θεσμοί και οργανισμοί όπως το G20 και ο ΟΗΕ πρέπει να γίνουν πιο περιεκτικοί και πιο αντιπροσωπευτικοί. Πρέπει να αποφασίσουμε τον βαθμό αλληλεξάρτησης και αυτάρκειας που επιθυμούμε». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ως παράδειγμα ότι ένα έθνος ενεργειακά αυτόνομο λόγω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επηρεάζεται λιγότερο από τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Για το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας ο κ. Παπανδρέου προβλέπει ότι σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα θα πρέπει να αναμένεται ανάπτυξη των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας όσο θα αυξάνεται ο πλούτος τους, εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με την εκτίμηση του Πρωθυπουργού, θα αυξήσει το κόστος εργασίας σε αυτές τις χώρες και έτσι θα ενισχύσει τη δική μας ανταγωνιστικότητα.

«Ευπρόσδεκτοι οι Κινέζοι»
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός αρνείται ότι η χώρα μας είναι υπεύθυνη για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στην επανενωμένη Ευρώπη, όπως αυτή σχηματίστηκε μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων. Τονίζει όμως ότι η ελληνική κρίση οφείλεται σε πολυετή κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση, σπατάλες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και χρόνια φοροδιαφυγή.

Με αφορμή την αγορά ισπανικών ομολόγων από την Κίνα, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές μέσα στον επόμενο χρόνο και υπογραμμίζει ότι για την ελληνική κυβέρνηση είναι «ευπρόσδεκτες οι κινεζικές επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, όπως άλλωστε και από κάθε άλλον υπεύθυνο επενδυτή».

Σε ό,τι αφορά το μείγμα πολιτικής που ενδείκνυται σε περιόδους όπως η τρέχουσα, ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι η επιβολή παγκόσμιας λιτότητας εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, επειδή θα μπορούσε έτσι να καμφθεί δραματικά η ζήτηση κατά τη διάρκεια μιας πολύ εύθραυστης ανάπτυξης. «Δεν θα πρέπει να πηδήξουμε από μια φούσκα σε μια άλλη» λέει σχετικά ο κ. Παπανδρέου. Επαναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Christian Science Μonitor» ότι στόχος του είναι να αφήσει πίσω του μια σειρά σημαντικών αλλαγών και ότι δεν είναι η βασική του προτεραιότητα το αν θα επανεκλεγεί ή όχι. Στην ερώτηση κατά πόσο συνιστά πρόκληση η αναδιοργάνωση του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του, ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Ναι, είναι πρόκληση ο επαναπροσδιορισμός του Σοσιαλισμού σήμερα. Πρέπει να επιστρέψουμε σε κάποιες από τις βασικές αρχές, έστω κι αν αυτό ακούγεται κάπως περίεργο στο σημερινό πλαίσιο αναφοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: