Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας στην εποχή της Διαμαντοπούλου


Υπόμνημα των διευθυντών των ΣΔΕ Αττικής

Προς :             Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης

Κοινοποίηση: Υπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων   
Υφυπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΔΕΚΕ
Πρόεδρο Δ.Σ. του ΙΔΕΚΕ
Ομάδα Έργου ΣΔΕ
Δ/ντες ΣΔΕ

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, μιας χρονιάς που προμηνύεται δύσκολη για τους εμπλεκόμενους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, βρίσκει τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας χωρίς εκπαιδευτικούς. Η παρουσία απλά και μόνον των διευθυντών σ’ αυτά δεν αρκεί ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία ενός σχολείου, πολύ περισσότερο αν αυτό είναι ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
Το μοναδικό έργο που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα ΣΔΕ, κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι οι αιτήσεις εγγραφής νέων εκπαιδευομένων, οι οποίοι έτυχε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν στη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Με άλλα λόγια, οι διευθυντές απαντούν στο τηλέφωνο και δέχονται αιτήσεις, γίνονται αποδέκτες της ανησυχίας των συναδέλφων που έχουν γυρίσει στις οργανικές τους θέσεις και περιμένουν (γιατί δεν γνωρίζουν εάν θα παραμείνουν ή θα αποσπαστούν), ακούνε τις γεμάτες αγωνία ερωτήσεις των εκπαιδευομένων του Β΄ κύκλου για το πότε θα ξεκινήσει το σχολείο και για το αν θα έχουν τους ίδιους καθηγητές, αντικρίζουν την απογοήτευση και τη θλίψη τους όταν πληροφορούνται ότι ακόμα δεν έχουν έρθει οι καθηγητές τους, υποχρεώνονται να γίνουν ανακόλουθοι διακινδυνεύοντας την αξιοπιστία τους στα μάτια των εκπαιδευομένων τους, εφόσον αναιρούν αποφάσεις που είχαν ανακοινώσει περί συμπληρωματικών μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Ας μην αναφερθούμε στους νέους διευθυντές που είναι καινούριοι σε ένα χώρο παντελώς άγνωστο, χωρίς την παρουσία παλιών εκπαιδευτικών οι οποίοι να τους ενημερώσουν και να αναλάβουν ορισμένα καθήκοντα.

Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο Σεπτέμβριος είναι καθοριστικός μήνας για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ΣΔΕ. Στη διάρκειά του πραγματοποιούνται:
  • Κινητοποίηση για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας ώστε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για εγγραφή στα ΣΔΕ
  • Συνεντεύξεις υποψηφίων εκπαιδευομένων από επιτροπή εκπαιδευτικών /συμβούλων
  • Μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας
  • Συνεδριάσεις του συλλόγου και προγραμματισμός της διδασκαλίας, συζητήσεις και προγραμματισμός δραστηριοτήτων και εργαστηρίων, ζυμώσεις και προγραμματισμός διαθεματικών σχεδίων εργασίας και συνδιδασκαλιών
  • Προετοιμασία της υποδοχής των πρωτοετών εκπαιδευομένων
  • Και μια σειρά άλλες εργασίες περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές.
Δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του επιτελούμενου εκπαιδευτικού έργου των ΣΔΕ, σε μια περίοδο που πιστεύαμε ότι θα γινόταν προσπάθεια αξιολόγησης των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων και αποτίμησης του έργου που έχει παραχθεί, προσπάθεια προβολής και διάχυσης των καλών πρακτικών που εφαρμόστηκαν στο διάστημα της δεκαετούς πορείας τους, προγραμματισμός και καλύτερη οργάνωση των δομών, αναθεώρηση και βελτίωση του Κανονισμού Λειτουργίας τους. Η πλήρης σύγχυση που υπάρχει και η φημολογία γύρω από το εάν θα αποσπαστούν οι παλιοί εκπαιδευτικοί στα ΣΔΕ, καθώς και η παρατεινόμενη ασάφεια και αβεβαιότητα λειτουργούν με απολύτως αρνητικό τρόπο, υπονομεύοντας το έργο των σχολείων μας, αμαυρώνοντας την εικόνα τους, πλήττοντας την αξιοπιστία τους. Και όλα αυτά σε βάρος ενός θεσμού απολύτως επιτυχημένου που ιδρύθηκε από παλαιότερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αγκαλιάστηκε από την ελληνική κοινωνία, ενός θεσμού που φαίνεται ότι διαθέτει δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης και βελτίωσης, σε μια περίοδο που οι πολιτικές της διά βίου μάθησης αποτελούν κορυφαία επιλογή της σημερινής κυβέρνησης. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή ήδη έχει περάσει η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου μέσα σε κλίμα πλήρους αποτελμάτωσης στα σχολεία μας, ζητούμε:
  • Να μας ενημερώσετε άμεσα για τις προθέσεις και τις επικείμενες αποφάσεις του υπουργείου αναφορικά με τα ΣΔΕ και το προσωπικό με το οποίο θα δουλέψουν τη φετινή χρονιά.
  • Να αποσπαστούν όλοι οι παλιοί εκπαιδευτικοί των σχολείων μας, εκπαιδευτικοί με πολύχρονη εμπειρία οι περισσότεροι από αυτούς και με πολύωρες επιμορφώσεις στη φιλοσοφία και τη διδακτική πρακτική της εκπαίδευσης ενηλίκων (και μάλιστα με επιμόρφωση αρκετών μόλις τον περασμένο Ιούνιο), ώστε να συνεχιστεί το έργο που επιτελείται στα ΣΔΕ και να μην υποβαθμιστεί η ποιότητά του.
  • Να  συμπληρωθούν τα κενά με την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών πλήρους απασχόλησης και όχι απλώς ωρομισθίων με μειωμένο ωράριο.
  • Να προσληφθούν όσο το δυνατόν συντομότερα σύμβουλοι, σταδιοδρομίας και ψυχολόγοι, που είναι απολύτως απαραίτητοι στα σχολεία μας δεδομένης της σύνθεσης του μαθητικού πληθυσμού τους.
  • Να υπάρξει στοιχειώδης ενίσχυση και υποστήριξη των διευθυντών στο διοικητικό έργο τους.
Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι τα ΣΔΕ δεν μπορούν να αντέξουν άλλη μία χρονιά καθυστερημένης στελέχωσης. Είμαστε όλοι μάρτυρες και γνώστες των προβλημάτων που προέκυψαν στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, αλλά και προηγούμενων ετών, εξαιτίας του ότι το προσωπικό των σχολείων μας συμπληρώθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση-αργοπορία.
Με το υπόμνημα αυτό θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία τη δική μας και όλων των διευθυντών των ΣΔΕ, την αγωνία των εκπαιδευτικών μας, που έχουν μοχθήσει οι περισσότεροι για την επιτυχία του έργου των σχολείων μας, και την ανησυχία των εκπαιδευομένων μας, ανθρώπων που η ζωή και η κοινωνία δεν τους επέτρεψαν στο παρελθόν να εξασφαλίσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και τώρα παλεύουν, μέσα σε πολλές αντιξοότητες, για κάτι καλύτερο.
Εκείνο που ζητούμε είναι να αφουγκραστείτε αυτή την αγωνία.

Οι  Διευθυντές των ΣΔΕ Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: