Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Λέιζερ κάνει τους καρκινικούς όγκους των πνευμόνων να γίνονται... καπνός

Μια πρωτοποριακή συσκευή λέιζερ, η οποία «εξολοθρεύει» τους καρκινικούς όγκους των πνευμόνων εκπέμποντας ακτίνες με ενέργεια ισοδύναμη με αυτήν 70 φούρνων μικροκυμάτων(!), χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία από έναν Έλληνα γιατρό, τον επικεφαλής του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον στο Λονδίνο κ. Γ. Λαδά.

Ο κ. Λαδάς πραγματοποιούσε επί έτη «συμβατικές» επεμβάσεις αφαίρεσης μεταστατικών όγκων των πνευμόνων, μια διαδικασία που είναι χρονοβόρος (μπορεί να διαρκέσει έως και 12 ώρες) και απαιτεί αρκετό χρόνο ανάρρωσης. Η νέα μέθοδος, η οποία ονομάζεται «λέιζερ των πνευμόνων», μειώνει τον χρόνο της επέμβασης στο μισό, ενώ εξασφαλίζει και πολύ μικρότερη διάρκεια ανάρρωσης για τους ασθενείς.

Αν και το συγκεκριμένο λέιζερ μπορεί να εφαρμοστεί και σε επιλεγμένους πρωτογενείς όγκους του πνεύμονα, χρησιμοποιείται συνήθως σε δευτερογενείς όγκους. Και αυτό διότι, όταν γίνεται αφαίρεση πρωτογενούς όγκου, τις περισσότερες φορές χρειάζεται να αφαιρεθεί μεγάλο τμήμα του πάσχοντος οργάνου.

Η ακτίνα του λέιζερ περνά μέσα από... έναν κύλινδρο από γυαλί ο οποίος είναι καλυμμένος με πλαστικό. Στην άκρη του κυλίνδρου μια συσκευή που μοιάζει με στυλό επιτρέπει στον ειδικό να «στοχεύει» με το λέιζερ ακριβώς το σημείο που επιθυμεί. Όταν «κλειδωθεί» ο στόχος, η συσκευή στέλνει την ακτίνα ισχύος 70.000 watt ανά τετραγωνικό εκατοστό, κάτι που προκαλεί παραγωγή πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Με τον τρόπο αυτόν «εξατμίζονται» όγκοι με μέγεθος σχεδόν όσο αυτό ενός γραμματοσήμου. «Όταν η ακτίνα λέιζερ εφαρμόζεται στο σημείο του όγκου, ο καρκινικός ιστός μετατρέπεται σε καπνό και αέριο και εξαφανίζεται» εξήγησε ο δρ Λαδάς στη βρετανική εφημερίδα «Daily Μail».

Εκτός όμως από την «εξάτμιση» του όγκου, η «καυτή» μέθοδος προσφέρει και άλλο ένα σημαντικό όφελος. Μετά την αφαίρεση των όγκων «σφραγίζει» τους περιβάλλοντες ιστούς, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται αιμορραγία. Ο κ. Λαδάς έχει ήδη πραγματοποιήσει 45 επεμβάσεις (τρεις εξ αυτών αφορούσαν πρωτογενείς όγκους) με χρήση της μεθόδου με εκπληκτικά αποτελέσματα..
γράφει το Βήμα

Σχόλιο apneagr:
Αυτή είναι η άλλη Ελλάδα και οι άλλοι Έλληνες... η ελεύθερη Ελλάδα, οπού διαπρέπουν οι Έλληνες μακρυά από την Βαλκανο-Ταλιμπανία. Σε ελεύθερες χώρες οπού η πρωτοβουλία, η καινοτομία, η έρευνα, η αξία, δεν περνά μέσα από την ισότητα στην αθλιότητα και τον μηδενισμό...

Όπου τα Πανεπιστήμια και τα Πολυτεχνεία δεν είναι Στάλινγκραντ και επαρχίες της ερυθράς καμπουτσέας...

Από το Apnea.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: