Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στη Λήμνο και ασχολείται με θέματα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία κι εκπαίδευση, στην πολιτική, αλλά και με ό,τι θεωρηθεί επίκαιρο ή ενδιαφέρον. Αναδημοσίευση των πιο ενδιαφερόντων θεμάτων (κατά τους συγγραφείς) της Ελληνικής και ξένης blogόσφαιρας.
Οι απόψεις στα άρθρα που αναδημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους κι όχι το ιστολόγιο.
Επικοινωνήστε ελεύθερα στο Magistri.Limnou@gmail.com

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΟΝΙΟΥ

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=12646&catid=7

ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, που ενέχει πλέον θέση «ευαγγελίου» για την κυβέρνηση, λειτουργεί παραλυτικά στο σύνολο του...


Οι παγίδες του μνημονίου

ΕκτύπωσηE-mail
Οι παγίδες του μνημονίου

ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, που ενέχει πλέον θέση «ευαγγελίου» για την κυβέρνηση, λειτουργεί παραλυτικά στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Οι υπουργοί ασκούν το έργο τους ανάλογα με τις βουλές του επικαιροποιημένου κειμένου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών, εκτός από τη συνηθισμένη εγκύκλιο για την κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού, απέστειλε επιστολή σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν κατά γράμμα τα όσα αναφέρονται στο νέο μνημόνιο.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ σταδιακά σε πιόνια της τρόικας ενώ ήταν εμφανής η αδυναμία του πρωθυπουργού να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας, πέραν της τυφλής εφαρμογής του μνημονίου.

Ομως τα προβλήματα δεν σταματούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ. εάν περάσει στην αντίπερα όχθη δαιμονοποιώντας το μνημόνιο, ακόμη και για διαρθρωτικές αλλαγές, που βρίσκονται κοντά στη φιλελεύθερη ιδεολογία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έχει επισημάνει ότι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν ότι δεν τόλμησε να προωθήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις δομές του κράτους και τη λειτουργία των αγορών. Επομένως λύση δεν είναι το όχι σε κάθε αλλαγή που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, αλλά το ναι σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για παράδειγμα η Ν.Δ. υλοποίησε το σχέδιο πώλησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας εξοικονομώντας για το Ελληνικό Δημόσιο σημαντικά ποσά.

ΤΩΡΑ, ΩΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, πρέπει να φανεί αξιόπιστη απέναντι στο πλάνο εξυγίανσης του ΟΣΕ. Να στηρίξει τα θετικά σημεία του και να συμβάλει με την κριτική της ώστε οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης να γείρουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και όχι των κομματικών σκοπιμοτήτων των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει πόντους στο εκλογικό σώμα εάν συνδυάσει ένα αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα με τα αυξημένα αντανακλαστικά αντιπολίτευσης. Ηδη ο κ. Σαμαράς έχει παρουσιάσει δέσμη αναπτυξιακών μέτρων, μέρος της οποίας δειλά δειλά υιοθετεί ο κ. Παπανδρέου.

Η ΤΥΦΛΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι το ίδιο επικίνδυνη με την πιστή εφαρμογή του μνημονίου. Είναι ώρα για πολιτικές πρωτοβουλίες ουσίας και όχι για κομματικές αγκυλώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ψηφίζουμε για κόμματα αλλά για τρόικες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: